Kruške oljuštiti i iseći na veće kockice. Od isečenih krušaka, odvojiti 2/3, koje ćete ubaciti u testo, a 1/3 ostaviti sa strane.
Umutiti penasto puter sa šećerom. Dodati jaja, umutiti, pa ubaciti kiselu pavlaku i još jednom sve izmiksati.
Na kraju dodati mleveni lešnik, brašno, prašak za pecivo, vanilu i 2/3 isečenih krušaka, pa sve polako, ručno izmešati, da se sastojci sjedine. Ja sam na kraju dodala 2 kašičice ekstrata kruške, čisto da pojačam ukus, ali nije obavezno.
Smesu izručiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm, obložen papirom za pečenje i lepo ga poravnati.
Sada preko kolača pobacati krupno isečene orahe, lešnike, čokoladu i 1/3 isečenih krušaka, pa rukom blago, sve to utisnuti u testo.
Kolač peći oko 45 minuta, na 175*C. Ostaviti kolač da se dobro ohladi, pa iseći na kocke i poslužiti.
Ovako glasi originalan recept, ali vi ga možete kombinovati po vašoj želji i mogućnostima. Ja sam preko kolača pobacala, malo crne i malo bele čokolade, orahe i badem (nisam imala više lešnika).