Čokoladna torta sa jagodama
Ingredients
Kora:
- 5 celih jaja
- 6 kašika šećera kristal
- 6 kašika ulja
- 6 kašika vode
- 6 kašika mleka
- 6 kašika brašna mekog
- 2 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 300 gr čokolade za kuvanje
- 1 kesica želatina
Preliv za koru:
- 500 ml vode
- 10 kašika šećera
Ostalo:
- 500 gr jagoda
- šlag za ukrašavanje
Instructions
- Prvo skuvati agdu, odnosno preliv za koru. Staviti šećer i vodu da provri, pa kuvati jedan minut od kada počne da vri. Ostaviti da se ohladi.
- Umutiti penasto jaja sa šećerom, dodati sve ostale sastojke, još jednom izmiksati i smesu izručiti u okrugli pleh, na rasklapanje, prečnika 26 cm.
- Koru peći na 180*C oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom, da li je kora pečena.
- Vruću koru preliti ohlađenim prelivom i ostaviti da se hladi.
- U šerpicu sipati slatku pavlaku, dodati čokoladu i staviti na ringlu da se zajedno zagreva, sve vreme mešajući. Skinuti sa ringle pre nego što provri, dodati želatin, spremljen po uputstvu sa kesice, sve dobro izmešati i ostaviti desetak minuta da se malo prohladi.
- Za to vreme, jagode oprati, odstraniti im peteljke i svaku prepoloviti. Jagode složiti preko cele kore i po obodu pleha, isečenom stranom do pleha.
- Sada preko jagoda preliti fil, ostaviti tortu da se ohladi, pa je premestiti u frižider, najbolje preko noći ili najmanje na 2-3 sata.
- Kada se torta ohladila i stegla, skinuti kalup i ukrasiti šlagom.
- Iseći na kriške i poslužiti.
- Jedna mala napomena: Pečenu koru, pre nego što prelijete sirupom, potrebno je, da je izvadite iz kalupa i ceo kalup obložite providnom folijom, tako da sirup i fil, koji je prilično tečan, ne bi iscurili iz kalupa.
Notes
Ovih dana samo brzi, laki i jednostavni recepti. Takav je upravo i ovaj, napravi se veoma brzo i lako, jedino malo duže traje hlađenje. Moj savet je da je napravite uveče, a sladite se sutradan.
Poslovica za danas:
-“ Zid ruši vlaga, a čoveka briga.“-
Lajkujte nas: