Čokoladna torta sa jagodama

Čokoladna torta sa jagodama

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: torta,kolači,čokolada,jagode,brza,laka,voće,sočna

Sastojci

Kora:

  • 5 celih jaja
  • 6 kašika šećera kristal
  • 6 kašika ulja
  • 6 kašika vode
  • 6 kašika mleka
  • 6 kašika brašna mekog
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 300 gr čokolade za kuvanje
  • 1 kesica želatina

Preliv za koru:

  • 500 ml vode
  • 10 kašika šećera

Ostalo:

  • 500 gr jagoda
  • šlag za ukrašavanje

Uputstvo

  • Prvo skuvati agdu, odnosno preliv za koru. Staviti šećer i vodu da provri, pa kuvati jedan minut od kada počne da vri. Ostaviti da se ohladi.
  • Umutiti penasto jaja sa šećerom, dodati sve ostale sastojke, još jednom izmiksati i smesu izručiti u okrugli pleh, na rasklapanje, prečnika 26 cm.
  • Koru peći na 180*C oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom, da li je kora pečena.
  • Vruću koru preliti ohlađenim prelivom i ostaviti da se hladi.
  • U šerpicu sipati slatku pavlaku, dodati čokoladu i staviti na ringlu da se zajedno zagreva, sve vreme mešajući. Skinuti sa ringle pre nego što provri, dodati želatin, spremljen po uputstvu sa kesice, sve dobro izmešati i ostaviti desetak minuta da se malo prohladi.
  • Za to vreme, jagode oprati, odstraniti im peteljke i svaku prepoloviti. Jagode složiti preko cele kore i po obodu pleha, isečenom stranom do pleha.
  • Sada preko jagoda preliti fil, ostaviti tortu da se ohladi, pa je premestiti u frižider, najbolje preko noći ili najmanje na 2-3 sata.
  • Kada se torta ohladila i stegla, skinuti kalup i ukrasiti šlagom.
  • Iseći na kriške i poslužiti.
  • Jedna mala napomena: Pečenu koru, pre nego što prelijete sirupom, potrebno je, da je izvadite iz kalupa i ceo kalup obložite providnom folijom, tako da sirup i fil, koji je prilično tečan, ne bi iscurili iz kalupa.

Napomene

Ovih dana samo brzi, laki i jednostavni recepti. Takav je upravo i ovaj, napravi se veoma brzo i lako, jedino malo duže traje hlađenje. Moj savet je da je napravite uveče, a sladite se sutradan.
Poslovica za danas:
-“ Zid ruši vlaga, a čoveka briga.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači, Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here