Slađina torta
Sastojci
Kore:
- 18 belanaca
- 18 kašika šećera kristal
- 500 gr seckanih oraha
- 8 kašika mlevenih oraha
- 4 kašike brašna
Fil:
- 18 žumanaca
- 18 kašika šećera
- 300 gr čokolade
- 14 kašika jake, skuvane crne kafe
- 500 gr putera ili margarina
Uputstvo
Kore:
- Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam. Dodati scekane i mlevene orahe i brašno, pa izmešati varjačom, da se sastojci sjedine.
- Od ove smese ispeći 4 korice. Ja sam pekla dve korice u velikom plehu, dimenzija 30 x 40 cm, pa svaku presekla na pola i dobila 4 kore. Tako je i lakše i brže.
Fil:
- Mutiti žumanca sa šećerom, dok smesa ne pobeli i postane penasta i gusta, pa fil skuvati na pari. Na kraju dodati čokoladu i skuvanu kafu i kuvati još malo, dok se čokolada ne istopi. Ostaviti fil da se potpuno ohladi. Ako vam se učini da će fil biti redak, možete dodati manje kafe, a ukoliko ne volite ukus kafe u kolačima, izostavite je načisto.
- Posebno umutiti puter sa vrlo malo šećera u prahu. U umućen puter dodavati ohlađen fil, kašiku po kašiku, sve vreme miksajući na najjačoj brzini.
- Umućenim filom nafilovati celu tortu i posuti mlevenim orasima.
Napomene
Kaže moja drugarica Slađana, koja je inače modifikovala ovu tortu, prema sopstvenom ukusu, pa joj samim tim i njeno ime nadenusmo „nafilovati tortu, najesti se i moliti se Bogu da te ne „rokne“ šećer“😂😂😂e slatko me je nasmejala. Torta je zaista vrhunska, baš po mom ukusu a nadam se da će se i vama svideti. Što se šećera tiče, ne brinite, to je bila mala šala.
Poslovica za danas:
-“ Vrata koja ti Bog zatvori, su tvoja zaštita, a ne tvoj poraz.“-
Lajkujte nas: