Go Back

Slađina torta

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: čokolada,orasi,seckani,pečene,korice,reforma,fil,na,pari

Sastojci

Kore:

  • 18 belanaca
  • 18 kašika šećera kristal
  • 500 gr seckanih oraha
  • 8 kašika mlevenih oraha
  • 4 kašike brašna

Fil:

  • 18 žumanaca
  • 18 kašika šećera
  • 300 gr čokolade
  • 14 kašika jake, skuvane crne kafe
  • 500 gr putera ili margarina

Uputstvo

Kore:

  • Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam. Dodati scekane i mlevene orahe i brašno, pa izmešati varjačom, da se sastojci sjedine.
  • Od ove smese ispeći 4 korice. Ja sam pekla dve korice u velikom plehu, dimenzija 30 x 40 cm, pa svaku presekla na pola i dobila 4 kore. Tako je i lakše i brže.

Fil:

  • Mutiti žumanca sa šećerom, dok smesa ne pobeli i postane penasta i gusta, pa fil skuvati na pari. Na kraju dodati čokoladu i skuvanu kafu i kuvati još malo, dok se čokolada ne istopi. Ostaviti fil da se potpuno ohladi. Ako vam se učini da će fil biti redak, možete dodati manje kafe, a ukoliko ne volite ukus kafe u kolačima, izostavite je načisto.
  • Posebno umutiti puter sa vrlo malo šećera u prahu. U umućen puter dodavati ohlađen fil, kašiku po kašiku, sve vreme miksajući na najjačoj brzini.
  • Umućenim filom nafilovati celu tortu i posuti mlevenim orasima.

Napomene

Kaže moja drugarica Slađana, koja je inače modifikovala ovu tortu, prema sopstvenom ukusu, pa joj samim tim i njeno ime nadenusmo "nafilovati tortu, najesti se i moliti se Bogu da te ne "rokne" šećer"😂😂😂e slatko me je nasmejala. Torta je zaista vrhunska, baš po mom ukusu a nadam se da će se i vama svideti. Što se šećera tiče, ne brinite, to je bila mala šala.
Poslovica za danas:
-" Vrata koja ti Bog zatvori, su tvoja zaštita, a ne tvoj poraz."-