Paketići sa makom
Sastojci
Testo:
- 70 gr domaće masti
- 2 kašike šećera
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 250 ml mleka
- 500 gr brašna mekog
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- izrendana korica jednog limuna
Fil:
- 100 gr maka mlevenog
- 100 ml mleka
- 80 gr šećera kristal
Uputstvo
- U šerpicu sipati mleko, dodati šećer i mleveni mak, pa sve dobro izmešati i staviti da se kuva. Kuvati par trenutaka, da se šećer istopi. Skuvan fil, ostaviti da se hladi.
- Umutiti penasto mast i šećer. Dodavati redom ostale sastojke, jaja, mleko, izrendanu koricu limuna, so i sodu bikarbonu. Na kraju dodavati brašno, malo po malo, i zamesiti testo. Testo ne sme da bude pretvrdo, mora malo da se lepi za ruke.
- Od testa kidati loptice, veličine većeg oraha.
- Lopticu rukama razvući u krug i na sredinu staviti punu kašičicu fila od maka.
- Testo skupiti sa svih strana i dobro slepiti krajeve, da fil ne bi iscureo prilikom pečenja.
- Paketiće takođe možete puniti džemom ili nutelom.
- Ovako spremljene paketiće ili ružice, ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
- Peći na 200*C oko 15-20 minuta. Pečene paketiće obilato posuti prah šećerom.
Napomene
Ja sam ove paketiće pravila i sa makom i sa nutelom. Mišljenja su različita, meni kao makoljupcu, naravno lepši su sa makom, a mom suprugu se više sviđaju sa nutelom. Vi napravite vašu varijantu, prema vašem i ukusu vaših ukućana.
Poslovica za danas:
-„Jak je onaj koji obori, a još jači onaj koji se podigne.“-
Lajkujte nas: