Crne ledene kocke
Sastojci
Kora:
- 4 cela jajeta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 3 kašike kakaoa
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 100 ml čokoladnog mleka za natapanje kore
Fil:
- 1 litar mleka
- 9 kašika brašna
- 5 kašika gustina
- 15 kašika šećera
- 50 gr čokolade za kuvanje
- 125 gr putera ili margarina
Glazura:
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
Uputstvo
Kora:
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo, pa polako izmešati da se sastojci sjedine.
- Smesu izručiti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm i ispeći. Preko pečene kore, preliti čokoladno mleko. Ako nemate čokoladno mleko, možete skuvati sirup od šećera i vode i preliti kolač.
Fil:
- Od litar mleka, odvojiti malo, dodati brašno i gustin, pa dobro izmiksati da nema grudvica. U ostatak mleka dodati šećer i staviti da provri, dodati umućenu smesu i skuvati fil. Pustiti malo da se fil prohladi, pa dok je još topao, dodati mu puter i izmiksati. Fil sipati preko kore i ravnomerno ga rasporediti.
- Otopiti čokoladu sa uljem, izmešati i preliti preko nafilovanog kolača. Ostaviti da se ohladi pa staviti u frižider da se potpuno stegne.
- Seći na kocke i poslužiti ohlađen kolač.
Napomene
Postoje tri vrste ledenih kocki, klasične, bele i crne ledene kocke. Pravila sam sve tri vrste, ali ako me pitate koje su najlepše…nemam pojma. Ja sam ljubitelj baš ovakvih kremastih kolača, tako da stvarno ne bih mogla da se odlučim. Vama ne preostaje ništa drugo, već da napravite sve tri vrste i odlučite sami koje su najlepše.
Poslovica za danas:
-“ More je veliko jer i male reke ne izbegava.“-
Lajkujte nas: