Čizkejk torta
Sastojci
Kora:
- 300 gr mlevene plazme
- 125 gr putera ili margarina
- malo soka od pomorandže (fanta)
I fil:
- 400 gr krem sira
- 1 čaša kisele pavlake
- 50 gr šećera
- 1 kesica želatina
- 300 gr šlaga
- 200 ml vode
II fil:
- 400 gr voća po izboru, maline, jagode, mix…itd (smrznutog ili svežeg)
- 200 ml vode
- 200 gr šećera
- 2 kesice želatina
Uputstvo
- U posudu sipati mleveni keks i preliti otopljenim puterom. Izmešati dobro da se keks i puter sjedine, pa dodavati po malo soka i umesiti smesu.
- Uzeti okrugli kalup na rasklapanje, prečnika 26 cm, na dno staviti papirnu salvetu za torte, pa smesu rasporediti po dnu pleha i dobro je utapkati.
- Krem sir, kiselu pavlaku i šećer, dobro promešati, da se šećer istopi. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri. Posebno umutiti šlag sa vodom
- Spremljen želatin sipati u smesu od sira, dobro promešati, pa u to dodati umućen šlag i sve dobro izmiksati. Smesu sipati preko kore od keksa, poravnati o ostaviti u frižider da se stegne.
- U šerpu sipati vodu, šećer i voće, pa staviti da se kuva desetak minuta. Skloniti sa ringle i ostaviti da se malo prohladi. Dok je još toplo, u skuvano voće izručiti želatin i izmešati. Ostaviti da se hladi, ali ne sasvim. Kada bude mlako, preliti preko prvog fila, pa tortu vratiti u frižider da se potpuno ohladi i stegne.
- Najbolje je da se torta napravi veče pre, i da prenoći u frižideru. Ujutru opkrojiti okolo, rasklopiti pleh i tortu prebaciti na tacnu.
- Ja sam je pravila za jedan rođendan, pa je bilo potrebno ukrasiti je.
- Inače ova torta se služi baš ovakva, bez dodatnog ukrašavanja.
Napomene
Kada su u pitanju slatkiši sa sirom, ja lično nisam neki ljubitelj, ali ova torta je zaista fantastična i prosto je obožavam. Recept sam davnih dana dobila od koleginice Snežane. Mere su odlične, uspeva svaki put, a ukus je savršen.
Poslovica za danas:
-“ Odgodi nešto na jedan dan i proći će deset dana.“-
Lajkujte nas: