Lisnata pogača
Sastojci
- 600 gr brašna mekog
- 400 ml vode
- 1/2 kockice kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
Za premazivanje:
- 100 gr putera ili margarina
- 200 gr šunke ili salame
Ostalo:
- jedno jaje i susam
Uputstvo
- U mlaku vodu razmutiti šečer i kvasac i ostaviti par minuta da se kvasac aktivira.
- Zatim dodati brašno i so i zamesiti testo.
- Testo pokriti i ostaviti na toplom mestu oko pola sata, da nadođe.
- Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i rasklagijati u oblik pravougaonika.
- Puter skroz istopiti, pa četkicom premazati celu površinu testa.
- Preko testa narendati šunku, parizer ili salamu po izboru.
- Sada testo preklopiti kao pismo, tj. jednim krajem preklopiti 2/3 testa, pa drugim krajem preklopiti preko prvog dela.
- Testo ponovo rasklagijati u oblik pravougaonika, pa ponoviti ceo postupak, premazati puterom, narendati šunku i preklopiti. Ovako dobijenu pogaču, prebaciti u podmazan pleh.
- Pogaču u plehu iseći na kvadrate, tako da se dobiju manje pogačice.
- Posebno umutiti celo jaje ili samo žumance sa kašikom mleka i premazati celu pogaču. Odozgo posuti susam.
- Peći na 200*C oko 20 minuta.
- Pečenu pogaču izvaditi iz pleha, pokriti krpom i ostaviti desetak minuta. Poslužiti dok je još topla.
- Ovo je pogača koju možete da kombinujete kako vama odgovara. Ja sam na sve dodala i rendani kačkavalj, a mislim da može da se pravi i samo sa sirom, običnim ili nekim drugim, čim isprobam drugu varijantu, javljam utiske.
Napomene
Nisam skoro naišla na jedan, ovako jednostavan, recept za neko testo, a da je pri tom ova pogača, toliko mekana i ukusna da je to prosto neverovatno. Veoma lako i brzo se napravi, a idealna je i za domaćice-početnike…nemojte se plašiti testa i mešenja, ne postoji šansa da ovo ne uspe. A toliko je mekana i ukusna, da se prosto topi u ustima…lepa na izgled a još lepša na jeziku.
Poslovica za danas:
-“ Na čelu se ne nosi lepota, nego ljudskost.“-
Lajkujte nas: