Šampinjone oprati i iseckati na tanke kriške.
Crni luk sitno iseckati i staviti u šerpu, sa malo ulja, da se dinsta. Kada je luk skoro gotov, dodati iseckan beli luk i pržiti samo par trenutaka, da beli luk pusti miris, pa odmah dodati pečurke.
Sve zajedno kratko dinstati, pa dodati so, začin i biber. Dinstati još 5-6 minuta, pa skloniti sa ringle. Voda koju su pečurke pustile, ne treba skroz da ispari.
U posebnu šerpu sipati ulje, da pokrije dno i pustiti da se dobro zagreje. U vrelo ulje, dodati pirinač, pa pržiti nekoliko minuta, uz neprestano mešanje, dok pirinač ne počne da škripi.
Dodati dve čaše vruće vode, smanjiti vatru i poklopiti da se krčka nekoliko minuta.
Posle nekoliko minuta, izručiti dinstane pečurke u rižu, sa sve uljem i vodom, u kojoj su se pečurke dinstale. Dobro promešati, posoliti, dodati začin i biber po ukusu i ponovo poklopiti. Rižu kuvati na najnižoj temperaturi još petnaestak minuta, uz povremeno mešanje.
Ako je potrebno, dodavati po malo vode, da ne bi zagorelo. Posle petnaestak minuta, isključiti ringlu i šerpu sa rižom, ostaviti poklopljenu na ringli.
Rižu poslužiti toplu, kao prilog uz meso.