Evropa torta

Evropa torta

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: Torta, evropa, žerbo, prženi, šećer, orasi, pečene, korice

Sastojci

Kore:

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera kristal
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 4 kašike brašna mekog
  • na vrh noža soli

I fil:

  • 250 gr šećera kristal
  • 100 gr putera ili margarina

II fil:

  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 125 gr putera ili margarina

III fil:

  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera kristal
  • 250 gr putera ili margarina

Uputstvo

Kore:

  • Umutiti dobro belanca sa malo soli. Dodati šećer i nastaviti sa mućenjem, dok se ne dobije čvrst sneg. Na kraju dodati mlevene orahe i brašno, i polako varjačom izmešati smesu da se izjednače sastojci.
  • Od ove smese ispeći tri kore. Pečene kore ređati na sto, jednu do druge.

I fil:

  • Šećer pržiti na laganoj vatri, dok se ne istopi. U karamelizovan šećer dodati puter i mešati dok se sve ne istopi i dok se sastojci ne sjedine. Ovim karamelom premazati sve tri kore. Kada se karamel ohladi i stegne, blago ga izlupati nožem da popuca, jer će se tako torta lakše seći.

II fil:

  • Umutiti puter, pa u njega dodati istopljenu čokoladu i sve još jednom umutiti da se sjedine ova dva sastojka. Ovim filom premazati sve tri kore, preko karamel fila.

III fil:

  • Mutiti žumanca sa šećerom, dok se ne dobije bela, penasta smesa, pa sve zajedno skuvati na pari. Ostaviti da se ohladi.
  • Posebno umutiti puter, pa u njega dodavati kašiku po kašiku skuvanog i ohlađenog fila, sve vreme muteći mikserom.
  • Ovim filom nafilovati celu tortu, a odzgo posuti mlevenim orasima.
  • Moj savet je da prvo skuvate fil na pari i ostavite da se hladi, dok ispečete korice i spremite prva dva fila. Tako ćete dosta uštedeti na vremenu.

Napomene

Ovo je zaista jedna veoma, ukusna i neobična torta. Spoj hrskavog karamela, čokolade sa ukusom putera i nezamenjivi fil skuvan na pari, daju neverovatan ukus. Ovu tortu, u obliku stola za Snuker, sam pravila koleginici, htela je da iznenadi svog supruga za rođendan. Ne zna se koje iznenađenje je bilo veće, kada je tortu video ili kada je probao. Iznenadite i vi, nekog sebi dragog.
Poslovica za danas:
-„Očekujte najbolje, planirajte najgore i uvek budite spremni na iznenađenje.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.