Cimet pletenice
Sastojci
Testo:
- 200 ml mleka
- 20 gr kvasca
- 90 gr šećera kristal
- 50 gr putera ili margarina otopljenog
- 30 ml ulja
- 2 cela jajeta
- trunka soli
- 550 gr brašna mekog
Ostalo:
- 50 gr putera ili margarina otopljenog
- 1 šoljica šećera kristal
- 1-2 kašičice cimeta
Uputstvo
- Zamesiti testo od gore navedenih sastojaka. Količina brašna može da varira, a to zavisi od veličine jaja.
- Testo pokriti krpom i ostaviti da naraste.
- Naraslo testo podeliti na deset delova.
- Svaki deo razvaljati u rolnu dužine oko 40-50 cm.
- Rolnu predvostručiti i uvrnuti u pletenicu.
- Ređati u pleh i praviti razmak između pletenice, jer će da narastu prilikom pečenja. Ostaviti pola sata da narastu, pa peći na 200*C dok ne porumene.
- U tanjir sipati šećer i cimet, i izmešati da se izjednači.
- Pečene pletenice, čim se izvade iz rerne, premazati otopljenim puterom i uvaljati u mešavinu šećera i cimeta.
- Poslužiti dok su još tople.
Napomene
Ovo pecivo je prosto fantastično. Možete ga namazati džemom, medom ili kremom, poslužiti uz šolju mleka ili čaja i eto ga jedan izvrstan doručak i još bolji početak dana. Prijatno!
Poslovica za danas:
-“ Ne dozvolite da Vam juče uzme previše od danas.“-
Lajkujte nas: