Kolač Ivanine bake

Kolač Ivanine bake

Ukupno vreme1 hr 15 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Hrvatska
Keyword: Kolač, puding, korice, šareni

Sastojci

Kore:

  • 2 cela jajeta
  • 9 kašika šećera
  • 9 kašika ulja
  • 9 kašika mleka
  • 1 kesica praška za pecivo
  • brašna po potrebi

Fil:

  • 4 litra mleka
  • 8 kesica pudinga 4 različite vrste

Uputstvo

Kore:

  • Umutiti jaja sa šećerom, uljem i mlekom. Na kraju dodati prašak za pecivo i brašna, koliko je potrebno da se umesi lepo čvrsto testo. Testo podeliti na 8 delova tj. loptica.
  • Uzeti dublju tepsiju ili pleh, malo većih dimenzija. To može da bude i originalni pleh od rerne ako je dubok.
  • Svaku lopticu treba rasklagijati skroz tanko i u oblik tepsije ili pleha koji je spremljen za kolač.
  • Testo je najbolje odmah rasklagijati na pek papir, pa tako rasklagijano, sa sve papirom prebaciti na obrnuti pleh i peći. Ako nema pek papira, testo rasklagijati na radnoj ploči posutoj sa dosta brašna, zatim ga polako obmotati oko oklagije pa prebaciti na dno obrnutog pleha.
  • Kore peći dok ne porumene. Inače, treba paziti da ne izgore jer se vrlo brzo ispeku.
  • Kada se ispeku, kore budu čvrste i keksaste. Ne treba brinuti ako nisu ravnomernog oblika, ništa ne smeta.

Fil:

  • Uzeti četiri šerpe i u svaku sipati po litar mleka.
  • Iz svake šerpice odvojiti po 100 ml mleka i sipati u četiri posude, pa u svaku razmutiti po dve kesice pudinga sa po šest kašika šećera. Potrebno je da puding bude različitih ukusa i boja.
  • Sada skuvati svaki puding i čim su sva četiri pudinga gotova, filovati kolač.
  • U spremljen pleh, na dno staviti prvu koru pa reko nje sipati polovinu jedne sorte pudinga.
  • Preko staviti drugu koru i preliti polovinom druge sorte pudinga. Treća kora i polovina treće sorte pudinga. Četvrta kora i polovina četvrte vrste pudinga. Sada sve ispočetka sa preostale četiri kore i preostalim polovinama, sve četiri sorte pudinga.
  • Potrebno je da se puding rasporedi po bojama. Ja sam, na primer, na prvu koru sipala pola pudinga od vanile, drugi red puding od čokolade, treći red puding od lešnika a četvrti red puding od šumskog voća, pa sve još jednom: vanila, čokolada, lešnik i završila šumskim voćem.
  • Kada je sav materijal utoršen, kolač ukrasite po želji, može da se pospe mlevenim orasima, rendanom čokoladom ili nešto drugo.
  • Ostaviti kolač da se ohladi i stegne. Seći na kocke i poslužiti.
  • Samo da napomenem, da sam ja ovde pravila pola mere, pa su samim tim i kore na slikama manje, a u šerpicama je po pola litre mleka i po jedan skuvan puding.

Napomene

Recept za ovaj kolač sam dobila od koleginice Ivane. Kada sam pitala kako se kolač zove, ona mi je rekla da nema neko određeno ime, njoj je to njena baka stalno pravila i zvala ga „kolač sa pudingom“. Probala sam i na internetu da nađem neki kolač sličan ovom, ali nisam uspela pa tako odlučih da ga nazovem „Kolač Ivanine bake“. Inače, kolač je odličan, sočan, mekan, kremast…vredan svakog truda i odvojenog minuta.
Poslovica za danas:
-“ Savršena ljubav ponekad ne dođe dok se ne rode unuci.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here