Svinjske pihtije

Svinjske pihtije

Kategorija: Predjela
Kuhinja: Srpska
Keyword: Pihtije, predjelo, hladno

Sastojci

  • 1/2 svinjske glave sa uvetom
  • 1 komad svinjske nogice
  • 3-4 kaiša svinjske kože
  • 3 komada šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 glavica belog luka
  • so, začin, biber, lorber,

Uputstvo

  • Meso oprati i staviti u jedan veći lonac od, otprilike 8-10 litara.
  • Lonac naliti vodom. Paziti da se ne prepuni jer može da kipi tokom kuvanja.
  • Crni luk iseći na kolutove i prepeći na ringli sa obe strane pa ubaciti u lonac.
  • Dodati biber u zrnu, lorber i šargarepu.
  • Pihtije kuvati polupoklopljene, na tihoj vatri nekoliko sati. Kuvane su, kada meso počne da se raspada i odvaja od kostiju.
  • Važno je da se u toku kuvanja, ni slučajno ne dosipa voda. Na početku lonac napuniti vodom 3-4 rpsta do vrha i kuvati.
  • Kada je meso skuvano, rešetkastom kašikom izvaditi u neku tepsiju i ostaviti da se malo ohladi, da bi moglo da se očisti od kostiju.
  • Pihtije (skuvanu vodu od mesa) procediti, skinuti kašikom masnoću sa vrha, posoliti i staviti na tiho da polako vri do nalivanja.
  • Meso očistiti od kostiju i staviti u jednu vanglicu. Kaiševe kože takođe ubaciti u vanglicu, kao i kožu sa glave. Paziti da se sve odvoji od masnoće, da pihtije ne bi bile premasne.
  • Beli luk očistiti, iseckati na sitno i ubaciti u očišćeno meso. Posoliti, dodati mleveni biber i začin pa sve rukom dobro izgnježditi.
  • Pihtije možete razlivati u tanjire ili neke tepsije, tj. plehove.
  • Ako razlivate u tanjir, u njega stavite 2 kašike smese od mesa, a ako je u pitanju tepsija, onda stavite 4-5 kašika smese. Sada kutlačom sipajte vruće pihtije, prvo 2-3 kutlače pa promešajte da se meso rasporedi svugde, zatim nalijte do vrha tanjira ili tepsije i opet kašikom izmešajte da se izjednače meso i pihtije.
  • Ovako nalivene tepsije ili tanjire, ostavite preko noći na hladnom mestu da se ohlade i stegnu.
  • Sutradan pihtije iseći na kocke i poslužiti.

Napomene

Pihtije mogu biti svinjske, juneće, riblje, sa suvim mesom..ali za mene su ipak broj jedan čiste svinjske pihtije. Ono što je važno kod kuvanja pihtija, je da obavezno dodate nekoliko kaiševa kože i posle tu skuvanu kožu izgnježdite zajedno sa mesom, jer upravo koža igra najvažniju ulogu u stezanju pihtija. Po ovom receptu, uspeh je zagarantovan.
Poslovica za danas:
-“ Neuspeh nije najstrašnija stvar na svetu. Najstrašnije je ne pokušati.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Predjela. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here