Projara
Sastojci
- 4 cela jajeta
- 2 šoljice projinog brašna belog
- 2 šoljice brašna mekog
- 2 šoljice mleka
- 1,1/2 šoljica ulja
- 1 šoljica kisele vode
- 2 – 3 kašike kajmaka
- 1 kriška sira izgnječenog
- soli po ukusu
- 1 kesica praška za pecivo
Uputstvo
- Umutiti sve sastojke, gore navedene. Sipati u podmazan pleh ili pleh za mafine i peći 15-20 minuta na 200*C.
- Ispečenu projaru iseći na kocke i poslužiti dok je još vruća.
Napomene
Dok sam bila mala, proja i projara su bile sastavni deo obroka za vikend u našoj kući. Ovaj recept me vraća u detinjstvo i bezbrižne dane koje sam provela kod mojih roditelja. Cele zime, vruća proja i projara uz kajmak i sir je svake nedelje bila predjelo našem nedeljnom ručku. Ma gde bila, i dan danas ne menjam ovu tradiciju jedne srpske kuće.
Poslovica za danas:
-“ Bolja je svoja proja nego tuđa pogača.“-
Lajkujte nas: