Pita savijača sa sirom

Pita savijača sa sirom

Ukupno vreme2 hrs
Keyword: pita sa sirom, pita, savijača, sir, domaće kore

Sastojci

Testo:

  • 500 ml vode tople
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli puna
  • 850 gr mekog brašna 50gr gore – dole

Fil:

  • 3 komada jaja
  • 500 gr krem sira
  • 400 gr feta sira
  • 1 šoljica kisele vode
  • 1 čaša jogurta ili pavlake
  • 1 kašičica soli

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka.
  • Podeliti na dva dela i svaki dobro premesiti. Obe jufke premazati uljem sa svih strana, malo rastanjti dlanovima, prekriti folijom i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
  • Dok se testo odmara napraviti fil. Umutiti jaja, dodati kiselu vodu, obe vrste sira, jogurt (pavlaku) i so, sve lepo izmešati u kompaktnu smesu.
  • E sada ide onaj teži deo za one kojima je ovo prvi put da razvalače kore. Preko stola stavite neki stariji stolnjak. Jufku prvo malo rastegnete u rukama pa je stavite na stolnjak. Polako i strpljivo prstima razvlačite u krug. Ne brinite ako vam testo negde pukne, kad se urola to se neće primetiti.
  • Kada ste koru razvukli preko stola, potrebno je odstraniti ivice (to su oni debeli krajevi na kori). Oštrim nožem isecite ivice a to testo možete ponovo iskoristiti za treću koru.
  • Razvučenu koru prvo prelite sa 4-5 kašika ulja, potom po njoj rasporedite fil.
  • Pomoću stolnjaka prebacite kraj preko manjeg dela kore.
  • Sada, ponovo pomoću stolnjaka urolajte dalje koru do kraja.
  • Tepsiju dobro nauljite, pitu ponovo urolajte ali sada oko svoje ose i prebacite u tepsiju. Uradite sve isto i sa drugom jufkom. Pitu dobro premažite uljem i pravo u rernu. Peći na 180*C oko 30-40 minuta.

Napomene

Nadam se da će moje objašnjenje, uz slike, olakšati pravljenje pite. Probajte obavezno jer uspeva sasvim sigurno i prvi put, a svaki sledeći će biti sve lepša i bolja.
Poslovica za danas: „Blago onom ko zna da ne zna, a hoće da zna.“
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Pite. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here