Go Back

Pogača sa sirom

Ukupno vreme2 hrs 30 mins
Kategorija: Hleb, Peciva, Testa
Kuhinja: Srpska
Keyword: pogača,masna,sir,slano,ručak,ukusno

Sastojci

Testo:

  • 1 kg brašna
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 1 kockica kvasca
  • 100 ml ulja
  • 2 cela jajeta
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

Fil:

  • 300-400 gr sira
  • 1 belance
  • 2 kašike kisele pavlake
  • soli po potrebi

Ostalo:

  • 1 žumance, susam, lan

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo dobro premesiti i ostaviti da naraste i duplira se.
  • Naraslo testo premesiti, podeliti na 28 loptica, pa ostaviti 10-ak minuta da loptice odmore.
  • Za to vreme spremiti fil. Sir izgnježditi, dodati kiselu pavlaku i belance, pa izmešati. Ako je potrebno, fil malo posoliti.
  • Sada spremiti okruglu tepsiju, prečnika 30 cm. Na dno tepsije staviti papir za pečenje, a na sredinu tepsije jednu lopticu od testa.
  • Ostalih 27 loptica razvijati oklagijom u dužinu, filovati sirom i uviti kao pekarsku kiflu.
  • Kiflu preseći na pola, ali ukoso.
  • Presečene kifle slagati u tepsiju, tako što u prvi red ide 22 polovine ( ukupno 11 loptica uvijenih u kifle pa presečenih na pola). Kifle se slažu tako, što presečeni deo ide uz ivicu tepsije.
  • U drugi red ide 18 polovina (9 loptica), a u treći red ide 14 polovina (7 loptica). Prilikom slaganja drugog i trećeg reda, kifle malo naginjati ka sredini tepsije, da budu pod blagim nagibom ka sredini.
  • Ovako složenu pogaču pokriti folijom i ostaviti oko pola sata da naraste.
  • Naraslu pogaču premazati umućenim žumancetom sa 1-2 kašike mleka, posuti susamom okolo, a u sredini posuti lanom ili makom.
  • Peći na 180*C oko 45 minuta.

Napomene

Evo recepta za još jednu pogaču, vrednu svakog truda i odvojenog vremena, i prikladna za svaku najsvečaniju trpezu. Ja sam je sada pravila prvi put, ali sigurno ne i poslednji. Moja preporuka od srca.
Poslovica za danas:
-"Snaga lanca zavisi od njegove najslabije karike."-