Prvo skuvati preliv od šećera, vode i limunovog soka. Dovoljno je da smesa vri minut-dva i preliv je gotov. Ostaviti da se hladi, dok pita ne bude gotova.
Fil od maka:
Staviti mleko i šećer da provri. Dodati mak, izmešati i pustiti da vri par trenutaka. Ostaviti da se malo ohladi, dok spremate fil od griza.
Fil od griza:
Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke i još jednom sve dobro umutiti.
Sledi filovanje. Prve tri kore premazati filom od griza.
Preko staviti četvrtu koru i premazati filom od maka.
Uviti u rolat i ređati u pleh.
Pitu peći na 200*C oko 30 minuta. Vruću pitu preliti ohlađenim prelivom, pa ostaviti da se ohladi i upije sirup.
Poslužiti hladnu pitu.
Napomene
Maka nikad dosta, bar što se mene tiče. U mojoj porodici, kolač sa makom je uvek dobro došao, a pogotovo ako je sočan i ukusan kao ova pita. Obavezno isprobati.Poslovica za danas:."Gde je cvet, tu je i med."-