Go Back

Griz pita sa makom

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači, Pite
Kuhinja: Srpska
Keyword: pita,mak,griz,sočna,sirup,agda,kore,kupovne

Sastojci

  • 500 gr kora za pitu

Fil od griza:

  • 4 cela jajeta
  • 200 gr šećera
  • 150 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 200 gr griza
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil od maka:

  • 400 gr mlevenog maka
  • 400 ml mleka
  • 6 kašika šećera

Preliv:

  • 500 gr šećera
  • 600 ml vode
  • sok od jednog limuna

Uputstvo

Preliv:

  • Prvo skuvati preliv od šećera, vode i limunovog soka. Dovoljno je da smesa vri minut-dva i preliv je gotov. Ostaviti da se hladi, dok pita ne bude gotova.

Fil od maka:

  • Staviti mleko i šećer da provri. Dodati mak, izmešati i pustiti da vri par trenutaka. Ostaviti da se malo ohladi, dok spremate fil od griza.

Fil od griza:

  • Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke i još jednom sve dobro umutiti.
  • Sledi filovanje. Prve tri kore premazati filom od griza.
  • Preko staviti četvrtu koru i premazati filom od maka.
  • Uviti u rolat i ređati u pleh.
  • Pitu peći na 200*C oko 30 minuta. Vruću pitu preliti ohlađenim prelivom, pa ostaviti da se ohladi i upije sirup.
  • Poslužiti hladnu pitu.

Napomene

Maka nikad dosta, bar što se mene tiče. U mojoj porodici, kolač sa makom je uvek dobro došao, a pogotovo ako je sočan i ukusan kao ova pita. Obavezno isprobati.
Poslovica za danas:
."Gde je cvet, tu je i med."-