Go Back

Marcipan keks

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Keks, Kolači
Kuhinja: Austrijska
Keyword: keks, marcipan, marmelada, džem, puter, pruga, kolači

Sastojci

Testo:

  • 200 gr putera ili margarina
  • 130 gr šećera u prahu
  • 2 žumanceta
  • 320 gr brašna
  • prstohvat soli

Marcipan smesa:

  • 300 gr marcipan smese
  • 2 belanceta
  • 70 gr šećera u prahu

Ostalo:

  • 300 gr crvene marmelade

Uputstvo

Testo:

  • Umestiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider sat vremena.
  • Ohlađeno testo rastanjiti na 2-3 mm, pa iseći trake širine dva prsta i ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
  • Staviti keks u rernu, zagrejanu na 170*C i peći oko desetak minuta. Testo ne treba da se potpuno ispeče, već samo da se malo zapeče.
  • Za to vreme umutiti smesu od marcipana. U posudu staviti marcipan, belanca i šećer u prahu, pa sve dobro umutiti mikserom. Smesu sipati u poslastičarsku kesu, špric ili običnu kesu za zamrzivač, pa joj makazama odseći vrh.
  • Kada se keks malo zapekao, izvaditi ga iz rerne i oivičiti ga marcipan smesom iz šprica. Rernu pojačati na 200*C, pa keks vratiti da se ispeče do kraja, oko 5-6 minuta.
  • Dok se keks peče, u šerpicu sipati džem i staviti na ringlu da se ugreje i dobije malo tečniji oblik.
  • Kada se keks ispekao, izvaditi iz rerne, i odmah kašičicom puniti prazan prostor na keksu, između marcipan smese. Ostaviti keks da se potpuno ohladi.
  • Ohlađene trake keksa seći na delove dužine 2-3 cm, složiti na tacnu i poslužiti.

Napomene

Keks koji je izuzetno privlačan i atraktivan, a pre svega ukusan. Inače, ovo je tradicionalni austrijski keks, koji se pravi u dane katoličkog Božića. A u slučaju da vam se čini komplikovano da ga napravite, probajte, pa ćete videti da je potpuno jednostavan za pravljenje, a vredi svakog odvojenog trenutka.
Poslovica za danas:
-" Nema greha u jelu, već u zlu delu."-