Go Back

Domaći keks na mašinu

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Keks, Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: keks,mast,vodenica,mašina,domaći

Sastojci

  • 250 gr svinjske masti
  • 200 gr šećera
  • 2 cela jajeta
  • 1 šolja mleka 200 ml
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • sok od jednog limuna
  • 1 kg brašna mekog

Uputstvo

  • Mutiti dugo mast i šećer, dok se šećer ne istopi. Dodati ostale sastojke i mutiti još malo.
  • Na kraju dodavati brašno, malo po malo i zamesiti glatko testo, da se ne lepi za ruke. Meni je otišlo oko 900 gr brašna.
  • Sada pripremiti mašinu za mlevenje mesa (vodenicu), sa nastavkom za keks i fiksirati je za sto ili radnu površinu u kuhinji. Testo prosto "mleti" na ovu mašinu, a kroz nastavak će izlaziti formiran oblik keksa. Dužinu odredite sami.
  • Dobijeni keks ređati u pleh, obložen papriom za pečenje i peći na 200* oko 15-20 minuta.
  • Ispečeni keks možete obilato posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladnom glazurom.

Napomene

Sama pomisao na ovaj keks, vraća u rano detinjstvo i radost, koju nam je donosio svojim mirisom i ukusom. Moja komšinica sa Paunovića brda, tetka Zaga, je pravila najlepši keks na svetu. Bože, samo kad se setim...
Poslovica za danas:
-"Vreme ide u jednom pravcu, sećanje u drugom."