Go Back

Posna pita sa šampinjonima

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Pite
Kuhinja: Srpska
Keyword: pita,gotove,kore,griz,pečurke,posno,večera,doručak

Sastojci

  • 500 gr kora za pitu

I fil:

  • 1 kg šampinjona
  • 300 gr praziluka
  • 1 veća glavica crnog luka ili dve manje glavice
  • po jedna kašičica soli, bibera i začina c

II fil:

  • 400 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 čaša brašna mekog čaša od 200 ml
  • 150 gr griza

Uputstvo

  • Iseckati sitno luk i praziluk, pa izdinstati na ulju. Dodati šampinjone, takođe sitno iseckane i pržiti, dok sva voda ne ispari. Na kraju dodati so, biber i začin c. Ostaviti fil da se malo prohladi.
  • Posebno u činiji umutiti vodu, ulje, brašno, griz, so i prašak za pecivo.
  • Sada filovati kore na sledeći način: Ređati po tri kore, svaku premazati umućenom smesom, na treću koru rasporediti fil od šampinjona i uviti. Ovako nafilovane rolate, ređati u pleh, obložen papirom za pečenje.
  • Svaki prut premazati malo običnom vodom i peći pitu na 200*C oko 40 minuta.
  • Pečenu pitu ostaviti da se malo ohladi, pa seći na parčiće i poslužiti dok je topla.

Napomene

U ovo zimsko vreme posta, ova pita je fantastično rešenje za doručak ili večeru. Pita je zaista preukusna, a spremljena na ovaj način, odaje utisak da kore nisu kupovne, već razvučene. Mekana, sočna, ukusna, mirišljava i šta još treba..
Poslovica za danas:
-" Čuvaj se tihe vode i psa koji ćuti."-