Go Back

Medenjaci

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Keks, Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: kolači,keks,medenjaci,med,božić,slava,zima,

Sastojci

Testo:

  • 125 gr putera
  • 100 gr smeđeg šećera
  • 1 celo jaje
  • 2 kašičice meda
  • 2 kašičice đumbira u prahu
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 375 gr brašna mekog

Uputstvo

  • Umutiti dobro puter sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke, sem brašna, pa još jednom dobro izmiksati. Na kraju dodati brašno i zamesiti glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
  • Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider, da stoji najmanje sat vremena.
  • Kada je testo odmorilo, rastanjiti ga na pobrašnjenoj, radnoj površini, na debljinu polovine prsta.
  • Modlom za medenjake vaditi razne oblike i veličine i ređati u pleh, obložen papirom za pečenje. Ukoliko nemate modle, može poslužiti i čaša, ništa ne smeta.
  • Poređane medenjake premazati umućenim jajetom i ukrasiti iseckanim bademom ili jezgrom oraha, a ukoliko želite da medenjake ukrasite glazurom, kada se ispeku, onda ovaj deo sa premazivanjem jajeta preskočite.
  • Medenjake peći na 180*C oko 10-15 minuta.

Napomene

Medenjaci su čudo, ali bukvalno. Ja ne znam da kuća od nečega lepše zamiriše, nego kada su medenjaci u rerni. Odmah podsete da su zima i zimski praznici blizu. Tako je i sada, evo ih na pragu i Božić i Nova godina. Idemo na posao moje dame, neka nam kuća miriše na praznike, sreću i radost.
Poslovica za danas:
-"Mirisi Božića, mirisi su detinjstva."-