U šerpicu sipati šećer i vodu i kuvati 1-2 minuta. Skloniti sa šporeta, pa dodati čokoladu i puter i mešati da se istopi. Na kraju dodati mlevene orahe i keks i sve dobro izmešati. Ukoliko vam se učini da je smesa retka, slobodno dodajte još mlevenog keksa. Zavisi sve koji keks koristite. Smesa treba da bude gustine, otprilike kao za bajaderu.
Spremljenu smesu ostaviti da se ohladi i stegne.
Sada spremiti fil. U činiju staviti kesten pire, dodati sve ostale sastojke i umesiti smesu. Smesu prebaciti u špric sa okruglim nastavkom ili ga jednostavno staviti u kesu od zamrzivača, pa makazama odseći vrh, tako da prečnik bude debljine prsta.
Na providnu foliju, rastanjiti ohlađenu smesu, u oblik pravougaonika i debljine oko 3-4 mm. Rastanjeno testo podeliti na 4 trake, pa na svaku traku, duž cele ivice istisnuti fil i uviti u rolat. Isto uraditi sa ostalim trakama. Rolate uviti u providnu foliju, dobro stegnuti krajeve i ostaviti u frižider na par sati ili preko noći.
Kada su se salamice ohladile i stegne ili sutradan ako ste ih ostavili preko noći u frižideru, prelijte glazurom od čokolade i ostaviti da se glazura stegne.
Kada se glazura ohladila i stegla, salamice seći na debljinu jednog prsta i složiti na tacnu.
Naravno, ove praline mogu biti i u posnoj varijanti, koristeći margarin, posnu plazmu i posnu crnu čokoladu.