Go Back

Crni čupavci sa kokosom

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: čupavci,kokos,crni,filovani,punjeni,nutela,čokolada

Sastojci

Kora:

  • 180 gr putera ili margarina
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 4 belanceta
  • 50 gr šećera
  • 1 kašika soka od limuna
  • 4 žumanceta
  • 50 gr šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika ruma ko voli
  • 100 ml mleka
  • 200 gr mlevenog plazma keksa

Fil:

  • 200 gr putera ili margarina
  • 3 šoljice mleka (male šoljice za crnu kafu)
  • 300 gr šećera kristal
  • 4 kašike kakaoa

Ostalo:

  • 200 gr kokosa za valjanje kolača
  • 3-4 kašike nutele ili nekog drugog krema

Uputstvo

  • Čokoladu i puter otopiti u mikrotalasnoj ili na pari. Kada se otopi, izmešati dobro da se dobije ujednačena smesa. Ostaviti sa strane, dok spremite ostale sastojke.
  • Posebno umutiti belanca sa šećerom i limunovim sokom, u čvrst sneg. Takođe ostaviti sa strane.
  • Žumanca i šećer mutiti da se dobije gusta, svetla smesa. Dodati vanilu i rum, nastaviti sa miksanjem, pa dodavati otopljenu čokoladu i puter. Kada se smesa dobro umuti, postepeno dodavati mleko, malo po malo, sve vreme miksajući.
  • Dodati mleveni keks, pa kada se smesa izjednači isključiti mikser. Na kraju dodati umućena belanca i polako, ručno izmešati smesu, dok se sastojci ne sjedine.
  • Smesu izručiti u pleh, dimenzija 20 x 30 cm, obložen papirom za pečenje.
  • Koru peći pola sata, na 180*C. Pečenu koru ostaviti da se potpuno ohladi.
  • Kada se kora ohladila, prevrnuti je na plato i iseći na kocke 2x2 cm ili veće ako vam se više sviđa.
  • Sada svaku kocku preseći na pola, jednu polovinu premazati nutelom, pa poklopiti drugom polovinom. Ako vam je lakše, možete koru, dok je cela, preseći na pola, nafilovati nutelom i poklopiti. Ali, ako se odlučite na ovaj korak, budite pažljivi, jer je biskvit nežan.
  • Nafilovane kockice ostaviti u frižider na sat vremena.
  • Za to vreme spremiti fil. Sve sastojke staviti u šerpicu i pustiti da provri uz mešanje. Čim provri, fil je gotov i skloniti ga sa strane, da se samo malo prohladi.
  • Nafilovane i ohlađene kockice potapati u fil, valjati u kokos, sa svih strana i ređati na tacnu za kolače.
  • Poslužiti odmah ili kasnije.

Napomene

Neobični, ali možda čak i ukusniji čupavci sa kokosom. Više čokolade, obogaćeni nutelom, ili nekim drugim kremom, možda čak i džemom, svideće vam se već na prvi zalogaj. Kolač koji morate probati, obavezno.
Poslovica za danas:
-"Niko ne voli domovinu zato što je velika, već zato što je njegova."-