U šerpu sipati šećer i vodu i staviti da vri. Kuvati 5-6 minuta od momenta kada počne da vri. Na kraju dodati vanilin šećer i kolutove limuna, kuvati još par trenutaka i skloniti sa ringle. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati jogurt, ulje, prašak za pecivo i mak, pa sve još jednom izmiksati.
Ovom smesom filovati kore na sledeći način: staviti jednu koru na radnu površinu, premazati je smesom, preko staviti drugu koru, premazati je smesom, na kraju staviti treću koru i takođe je premazati smesom. Ovako nafilovane kore uviti u rolat.
Dobijeni rolat preseći na 3 ili 4 dela i ređati u pleh, podmazan uljem. Isto uraditi sa ostalim korama, dok ne potrošite sav fil.
Pleh staviti u rernu, zagrejanu na 200*C i peći pitu oko pola sata, dok ne dobije lepu rumenu boju.
Pečenu, još vruću pitu, preliti ohlađenim sirupom i ostaviti da se ohladi i upije agdu.
Poslužti ohlađenu pitu.
Napomene
Ja sam neko, ko obožava sve vrste kolača sa makom, jednostavno, takvim kolačima ne mogu da odolim. Jedan od omiljenih kolača sa makom, za mene je do sada bila baklava sa makom, a od sada, prvo mesto dele baklava i ova pita sa makom. Skoro nađoh ovaj recept na internetu, napravila i planulo za pola dana. Čista fantazija.Poslovica za danas:-" Nužda zakon menja."-