Go Back

Rolnice sa sirom

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: pecivo, Testa
Kuhinja: Srpska
Keyword: dorucak,vecera,testo,rolnice,štrudlice,kiflice,sir,pecivo,slano

Sastojci

Testo:

  • 600 ml vode
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike soli
  • 100 ml ulja
  • oko 1 kg brašna mekog

Fil:

  • 500 gr sira po izboru
  • 100 gr putera ili margarina

Ostalo:

  • 1 celo jaje
  • susam za posipanje

Uputstvo

  • Umutiti testo od gore navedenih sastojaka, pa pokriti krpom i ostaviti da testo naraste i duplira se. Meni je otišlo malo više od kilogram brašna.
  • Sir izgnježditi viljuškom i izmešati sa omekšalim puterom. Ukoliko sir nije slan, dosoliti malo fil. U slučaju da je sir tvrd, dodati malo pavlake da bi se dobila lepa tekstura fila, koji može da se razmazuje preko testa.
  • Naraslo testo podeliti na dva dela, pa svaki malo premesiti i ostaviti još desetak minuta da odstoji.
  • Zatim, svaki deo rastanjiti oklagijom u oblik pravougaonika, pa premazati polovinom fila.
  • Premazano testo uviti u rolat, sa šire strane i iseći na delove širine 2-3 prsta.
  • Isto uraditi i sa drugom polovinom testa.
  • Isečene rolnice poređati u pleh, obložen papirom za pečenje, pokriti krpom i ostaviti oko pola sata, da narastu.
  • Pre pečenja premazati umućenim jajetom, posuti susamom ili nekim drugim semenkama i peći na 220*C oko 20 minuta.
  • Ispečene rolnice pokriti krpom i ostaviti u plehu desetak minuta. Poslužiti tople.

Napomene

Peciva nikad dosta, pa zato iskoristite još malo ovog hladnjikavog i kišnog vremena, da umesite nešto, jer kada počnu letnje vrućine, uželećete se peciva do jeseni. Rolnice ili štrudlice, kako ih neki zovu, su odlične👍mekane, ukusne, i vazdušaste👌
Poslovica za danas:
-"Ne pravi pitu ko ima, nego ko je naučio."-