Go Back

Slana pita sa dulekom i sirom

Ukupno vreme40 mins
Kategorija: Pite
Kuhinja: Srpska
Keyword: slana, pita, dulek, bundeva, sir, griz, kore, gotove, večera, doručak

Sastojci

  • 500 gr kora za pitu

Fil:

  • 500 gr duleka rendanog
  • 300 gr sira
  • 3 cela jajeta
  • 200 ml jogurta
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • so, ulje, griz

Uputstvo

  • Umutiti jaja, dodati jogurt, sir i izrendani dulek. Sve dobro izmešati, pa posoliti po ukusu. Na kraju dodati prašak za pecivo i još jednom sve dobro promešati.
  • Kore odvojite u grupe po četiri komada.
  • Ređati četiri kore, jednu na drugu, a svaku poprskati sa malo ulja. Na četvrtu koru sipati fil i premazati preko cele kore. Preko fila posuti 1-2 kašike griza.
  • Nafilovane kore prvo presaviti sa obe strane po malo, da fil ne iscuri, a zatim uviti u rolat i staviti u odgovarajući, podmazan pleh.
  • Pitu peći na 180*C, oko 40 minuta.
  • Pokriti krpom i ostaviti da se malo prohladi, zatim iseći na komade i poslužiti, dok je pita još topla.

Napomene

Retko se dešava situacija kao ova, a to je da nešto pravim prvi put u svom životu. I ne samo da pravim prvi put, već sam prvi put čula uopšte, za slanu pitu od duleka. Kod nas u šumadiji, od duleka se uvek pravila slatka pita. Kaže meni moja Ivana, da je njoj njena baka, koja je inače bila izvrsna domaćica, uvek pravila slanu pitu od duleka, te se ja, eto tako, odlučih da je napravim i probam. Dovoljno će biti da vam kažem, da sam pojela ceo prut i da sam jela vruću, jer nisam mogla da sačekam ni da se ohladi😂
Poslovica za danas:
-" Ko nema vremena za slušanje, imaće puno vremena za kajanje."-