Go Back

Biskvit za tortu

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Kolači, torta
Kuhinja: Srpska
Keyword: kora,za tortu,žuti,biskvit,korica,kolač,torta,pečena,univerzalna,klasična

Sastojci

  • 6 celih jaja
  • 220 gr šećera kristal
  • 60 ml ulja
  • 190 gr brašna mekog
  • 1 kesica praška za pecivo

Uputstvo

  • Odvojiti belanca od žumanaca, pa umutiti dobro belanca u čvrst sneg.
  • Dodati šećer i nastaviti sa miksanjem, dok smesa ne postane potpuno bela i čvrsta.
  • Sada dadavati žumanca, jedno po jedno, sve vreme miksajući na manjoj brzini.
  • Dodati ulje i kratko izmiksati. Misker sada odložite, jer vam više nije potreban.
  • Na kraju dodati prosejano brašno i prašak za pecivo i polako varjačom ili špatulom mešati, da se brašno sjedini sa jajima i da se dobije lepa kompaktna smesa.
  • Pleh podmazati ili obložiti papirom za pečenje, izručiti odmah smesu i peći biskvit na 200*C oko 25 - 30 minuta. Proveriti čačkalicom, da li je biskvit pečen.
  • Na rešetku, najbolje od rerne, staviti čistu krpu, pa na krpu izručiti biskvit i ostaviti da se ohladi.
  • Ova mera je dovoljna za pleh dimenzija 20 x 30 cm ili za okrugli kalup, prečnika 24 cm.
  • Ovo je recept za univerzalni žuti biskvit, koji možete koristiti za više vrsta torti ili kolača. Biskvit je mekan i sočan, sam po sebi, a možete ga dodatno natopiti mlekom ili nekim sokom od pomorandže. Takođe, biskvit možete preseći na pola, tako da dobijete dve tanje kore, sve u zavisnosti od toga, kakvu tortu ili kolač pravite.

Napomene

Obavezno sačuvajte recept za ovaj biskvit, jer veličina je idealna, ukus je fantastičan, a namena mu je višestruka. Dakle, ja sam od njega pravila recimo Plazma tortu, a koristila sam ga kao podlogu za razne voćne torte ili kolače. Osmislite sami svoj slatkiš, kolač, tortu, uz dodatak nekog vašeg omiljenog fila na ovaj biskvit, preko poređajte malo voća i to je to. Torta gotova za čas, ne košta puno, a ukus predobar. I vuk sit i ovce na broju😂
Poslovica za danas:
-" Čovek je ćuprija preko koje svašta pređe."-