Go Back

Griz pita

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: pita,griz,sočna,preliv,sirup,agda,kore,za pitu,voće,maline,kolač

Sastojci

  • 500 gr kora za pitu

Fil:

  • 4 cela jajeta
  • 300 gr šećera
  • 150 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 200 gr griza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kesice vanilin šećera
  • izrendana kora od jednog limuna

Sirup - agda

  • 500 gr šećera
  • 600 ml vode
  • sok od jednog limuna

Uputstvo

  • Prvo skuvati agdu, tj. preliv za pitu. U šerpicu sipati šećer i vodu i pustiti da vri oko 5 minuta. Na kraju sipati sok od jednog limuna, promešati i ostaviti da se ohladi.
  • Kore podeliti u grupe po 4 ili 5 komada. Ako su kore deblje, ređajte po 4, a ako su tanje onda po 5 kora.
  • Umutiti penasto jaja sa šećerom, pa dodati sve ostale sastojke i još jednom sve umutiti, da se sastojci sjedine.
  • Kao što rekoh, ređati po 4 ili 5 kora, a svaku premazati umućenim filom. Fila ima dovoljno, tako da na svaku koru možete staviti po jednu manju kutlaču fila i razmazati preko cele kore.
  • Kada su sve četiri kore premazane, uviti ih u rolat i ređati u podmazan, odgovarajući pleh.
  • Isto uradite sa ostalim korama. Ja sam imala četiri grupe po četiri kore, tako da sam dobila četiri pruta pite. Preostalim filom premazati pitu i peći na 200*C oko 30 minuta.
  • U ovu pitu možete slobodno dodati i voće, ako volite. Ja sam ovaj put isprobala jedan prut sa malinama, i jedan prut sa borovnicama. Koristila sam smrznuto voće. Ne treba preterivati sa voćem, da se pita ne bi izdekavila od vode koju pušta voće.
  • Pečenu pitu, vruću preliti hladnom agdom i ostaviti da se pita ohladi i upije sirup.
  • Seći na kriške i poslužiti.

Napomene

Što se mene tiče, sve tri varijante dolaze u obzir. Kolač je odličan, sočan, ukusan, lako i brzo se napravi, a verujem da će se i vama svideti. Moram da dodam, da ipak malu prednost dajem varijanti sa malinama, ali to nije zato što je lepši od drugih, već zato što ja maline obožavam u svakoj kombinaciji. Probajte.
Poslovica za danas:
-" Osmehni se i zahvali svakom jutru."-