Go Back

Karamel štanglice

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: kolači, štangle,orasi,keks, karamel,rozen,korice,brzo, lako

Sastojci

  • 1 pakovanje korica za rozen tortu
  • 350 gr šećera kristal
  • 500 ml mleka
  • 100 gr bele čokolade
  • 200 gr putera ili margarina
  • 250 gr mlevenih oraha
  • 350 gr mlevenog keksa

Glazura:

  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Uputstvo

  • U šerpicu sipati šećer i staviti na tihu vatru da se šećer istopi. Kada se šećer istopio i dobio karamel boju, sipati mleko i nastaviti sa kuvanjem, dok se sav karamelizovani šećer ne istopi.
  • Skinuti sa ringle, dodati margarin i belu čokoladu, izlomljenu na kockice i mešati da se sve istopi.
  • Na kraju sipati mlevene orahe i mleveni keks i sve dobro izmešati.
  • Sada kada je fil spreman, nafilovati rozen korice, poslednja korica se ne filuje. Pokriti folijom kolač, pa opteretiti nečim težim i ostaviti da se slegne.
  • Čokoladu istopiti, dodati ulje, sve dobro izmešati pa preliti preko kolača. Glazuru lepo razmazati preko kolača, malo protresti tacnu, da se glazura lepo razlije, pa ostaviti na hladno da se stegne.
  • Kolač seći na kocke ili štangle, nekim tankim i oštrim nožićem.
  • Još da dodam, orahe pre mlevenja, možete malo da prepečete, čisto da se malo pojača ukus. Naravno, nije obavezno, samo ukoliko volite ukus pečenih oraha.

Napomene

Obožavam ove kolače sa rozen koricama. Fil, koji god, veoma lako i brzo se spremi, nafiluješ, preko glazura i kolač gotov. A još uvek nisam naišla ne neki od tih kolača, da mi se nije svideo. Šta ćeš bolje😉
Poslovica za danas:
-" Mirno more nikad ne stvori vešte mornare."-