Go Back

Kardinal šnite

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači, Torte
Kuhinja: Austrijska
Keyword: Kardinal, slatka, pavlaka, šlag, jagode, pečene, kore, džem

Sastojci

Bela kora:

  • 7 belanaca
  • 200 gr šećera u prahu

Žuta kora:

  • 4 cela jajeta
  • 6 žumanaca
  • 150 gr šećera u prahu
  • 150 gr brašna mekog
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 1 litar slatke pavlake
  • 500 gr jagoda
  • džem po izboru

Uputstvo

Bela kora:

  • Umutiti belanca i šećer u prahu, u čvrst sneg. Smesu sipati u poslastičarsku kesu ili kesu za zamrzivač, pa ostaviti sa strane, dok smesa za žutu koru ne bude gotova.

Žuta kora:

  • Umutiti penasto jaja, žumanca, šećer i vanilin šećer. Smesu mutiti dok ne postane gusta i svetla, a zatim dodati brašno i prašak za pecivo, pa sve izmešati varjačom. Ovako dobijenu smesu, takođe sipati u kesu.
  • Veliki pleh od šporeta, obložiti papirom za pečenje.
  • Umućene smese za koru, sipati u pleh na sledeći nači:
  • Uzeti kesu sa belom smesom, odseći vrh debljine jednog prsta, pa po dužini pleha, istisnuti tri trake, širine jednog prsta, sa razmakom između traka, opet širine jednog prsta. Zatim uzeti kesu sa žutom smesom, pa popuniti razmak između tri bele trake.
  • Na ovaj, način, u plehu se mogu formirati dve žuto-bele kore, širine otprilike 10-12 cm.
  • Kore peći na 180*C oko pola sata. Pečene kore ostaviti da se malo prohlade pa skinuti papir.
  • Posebno umutiti slatku pavlaku u čvrst fil. Ukoliko volite malo slađe, možete dodati šećer u slatku pavlaku.
  • Šnite filovati na sledeći način:
  • Uzeti jednu koru i premazati je tankim slojem džema po izboru.
  • Preko džema premazati sloj umućene slatke pavlake. Na pavlaku složiti jagode, isečene na tanke kolutove. Preko jagoda premazati još jedan sloj pavlake, pa sve pokriti drugom korom.
  • Sada ceo kolač premazati slatkom pavlakom i ukrasiti jagodama.
  • Šnite možete praviti i bez jagoda. Koru premazati džemom po izboru u malo debljem sloju, preko staviti slatku pavlaku, pokriti drugom korom i na kraju ceo kolač premazati pavlakom.
  • Nafilovane šnite staviti u frižider da se dobro ohlade.
  • Seći po potrebi i poslužiti.
  • Što se džema tiče, ja sam za šnite sa jagodama, koristila džem od kajsije, jer mi je ta kombinacije jako ukusna. Druge šnite, koje sam pravila bez jagoda, premazala sam džemom od šljiva. Vi možete koristiti džem po vašem izboru. Takođe, šnite možete filovati u tri reda.

Napomene

E sada, ja mogu da vam pišem naširoko i naveliko o tome, koliko su ove Kardinal šnite ukusne i dobre. Ali verujte mi, dok ih ne budete probali, i dok ne osetite taj ukus, nećete moći da dobijete pravu sliku o ovoj poslastici. A što se pravljenja tiče, naprave se i brže i lakše nego što mislite. Videćete.
Poslovica za danas:
-" Gde se seje ljubav, žanje se radost."-