Go Back

Carski omlet ili Keiserschmarrn

Ukupno vreme20 mins
Kategorija: Breakfast
Kuhinja: Nemačka
Keyword: omlet, jaja, doručak, slatko, suvo grožđe

Sastojci

  • 4 cela jajeta
  • 220 ml mleka
  • 150 gr brašna mekog
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kesica vanile
  • 3 kašike otopljenog putera ili ulja
  • 2 kašike prah šećera

Uputstvo

  • Umutiti jaja ručno pa dodati šečer, mleko, brašno, so i vanilu. Sve zajedno dobro izmešati da se dobije lepa glatka smesa, malo gušća nego za palačinke.
  • U malo veći tiganj staviti puter ili ulje da se zagreje. U zagrejano izručiti celu smesu u tiganj.
  • Po omletu posuti malo subog grožđa ko voli i pržiti dok se ne ispeče sa jedne strane.
  • Sada varjačom izdrobiti u tiganju ceo omlet na sitnije komade, izmešati i pustiti još malo da se isprži.
  • Pržen omlet izručiti na tanjir, posuti prah šećerom i poslužiti uz džem od šljiva.

Napomene

Ovo je zaista nešto što morate probati. Jedan vrlo lep i topao doručak, koji će vaša deca obožavati. Nema ništa lepše, nego kad kuća ujutru zamiriše na hranu. Ne zove se džabe "Carski omlet".
Poslovica za danas:
-" Doručkuj kao car, ručaj kao princ a večeraj kao prosjak."-