Go Back

Trouglasta pita sa sirom

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Pite
Kuhinja: Srpska
Keyword: pita, sir, trouglovi, trokuti, slano, večera, doručak, kupovne, kore

Sastojci

  • 500 gr kora za pitu

I fil:

  • 2 cela jajeta
  • 200 ml ulja
  • 200 gr jogurta
  • 2 kašičice soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo

II fil:

  • 300 gr sira po izboru
  • 2 cela jajeta
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Uputstvo

  • Umutiti sve sastojke za prvi fil i ostaviti sa strane.
  • Za drugi fil, izgnježditi sir, staviti jaja i prašak za pecivo pa sve zajedno izmešati.
  • Kada su oba fila spremna, početi sa pravljenjem trouglaste pite.
  • Uzeti jednu koru i premazati je prvim filom.
  • Namazanu koru presaviti na pola.
  • Pa još jednom na pola, da se dobije jedna uska traka.
  • Na kraj trake staviti kašičicu drugog fila.
  • Jedan kraj trake prebaciti dijagonalno preko fila.
  • Zatim, nastaviti preklapati traku do kraja, tako da se dobije trougao.
  • Isto uraditi sa ostalim korama, a dobijene trouglove ređati u podmazan ili pek-papirom obložen pleh.
  • Trouglove u plehu premazati prvim filom, posuti susamom i peći na 200*C oko pola sata. Ako vam nije ostalo fila za premazivanje, umutite jedno jaje sa 2-3 kašike mleka, pa premažite trouglove.
  • Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti destak minuta da odstoje, a zatim poslužiti dok je još topla.

Napomene

Za pite i pitice ima milion recepata i svaki je jedinstven na svoj način. Mislim da nema toga ko ne voli pitu sa sirom, još kada je vruća, i zamiriše cela kuća od nje, pa ko da joj odoli.
Poslovica za danas:
-" Brzo se suše suze za tuđom boli."-