Go Back

Bomba torta

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: Torta, orasi, plazma, keks, karamel, šaum, šam, pečena, korica

Sastojci

Kora:

  • 8 celih jaja
  • 8 kašika šećera
  • 13 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 čaša Fante od pomorandže

Fil:

  • 250 gr putera ili margarina
  • 250 gr šećera u prahu
  • 6 žumanaca
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 150 gr mlevenog plazma keksa natopljenog fantom

Šam:

  • 250 gr šećera
  • 1 čaša vode
  • 6 belanaca
  • 12 kašika šećera

Uputstvo

Kora:

  • Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti dobro belanca sa šećerom, pa dodati žumanca i još jednom izmiksati.
  • Zatim, dodati mlevene orahe i brašno i polako varjačom sve izmešati.
  • Od ove smese ispeći jednu koru u plehu dimenzija 24 x 34 cm.
  • Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a za to vreme spremiti fil.

Fil:

  • Umutiti penasto puter sa šećerom. Dodati žumanca i još jednom izmiksati, da se smesa sjedini. Zatim, dodati mlevene orahe i mleveni plazma keks, natopljen Fantom, pa sve dobro izmiksati.
  • Ohlađenu koricu natopiti Fantom i pustiti da malo upije. Preko korice staviti fil i ravnomerno razmazati preko kore. Ostaviti tortu u frižider, a za to vreme spremiti šam od belanaca.

Šam:

  • U šerpu sipati šećer i staviti na tihu vatru da se šećer istopi i karamelizuje. U istopljen šećer sipati čašu vode i kuvati dok se šerbe ne zgusne. Trebalo bi da bude gustine kao recimo skuvnao slatko ili malo ređi med. Najbolje ćete proveriti gustinu kašikom, odnosno, kada sa kašike počnu da padaju uporedo po dve-tri kapi sirupa, on je gotov.
  • Dok se sirup kuva, umutiti dobro belanca sa šećerom u čvrst sneg. Sada, polako u tankom mlazu, sipati vruć sirup u umućena belanca sa šećerom, sve vreme muteći mikserom na najjačoj brzini. Kada je sav sirup sipan u belanca, nastaviti sa miksanjem još desetak minuta. Šam je sada gotov i odmah ga sipati preko torte, pa razmazati preko cele torte. Ukrasiti po želji.
  • Vratiti u frižider do služenja.
  • Bombu tortu možete praviti i sa pečenim lešnikom, umesto oraha, ukus je možda čak i lepši.

Napomene

Ovo je torta koju pravim već 35 godina, a napravila sam je nebrojeno puta. Svaki put joj se moji bližnji obraduju, i uvek uz komentar "tvoja čuvena Bomba torta", što mene jako usreći. Mnoge domaćice plaši ovaj šam od belanaca i karamelizovanog šećera, ali to vam je najmanji problem, verujte mi. Nikada se nije desilo da mi nije uspeo, ako probate, uverićete se.
Poslovica za danas:
-"  I sunce prolazi kroz kaljava mesta ali se ne ukalja."-