Go Back

Šerpa torta od kokosa

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: torta,orasi,kokos,šerpa,čokolada,sočna,laka,brza,pečene,kore

Sastojci

Kore:

  • 3 cela jajeta
  • 18 kašika šećera kristal
  • 9 kašika mleka
  • 6 kašika ulja
  • 3 kašike kokosa
  • 18 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 1 litar mleka
  • 250 gr margarina
  • 12 kašika šećera kristal
  • 100 gr kokosa
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 100 gr čokolade

Ostalo:

  • šlag ili čokoladna glazura

Uputstvo

Kore:

  • Penasto umutiti jaja sa šećerom. Dodati ostale sastojke, pa još jednom dobro umutiti.
  • Od ove smese ispeći tri kore u okruglom kalupu, prečnika 24cm. Kore se mogu peći i u šerpi, ali obzirom da imam kalup na rasklapanje, ovog prečnika, lakše mi je bilo da ih pečem u kalupu, a kasnije da tortu slažem u šerpu.
  • Kada su kore ispečene, dok se hlade, napraviti fil.
  • U sud sipati mleko, dodati margarin iseckan na kockice, šećer, čokoladu, kokos i mlevene orahe, pa staviti na ringlu da provri. Fil kuvati na tihoj vatri, 20 minuta od momenta kada provri.
  • U odgovarajuću šerpu, na dno sipati 2 kutlače vrućeg fila, pa na fil staviti prvu koru. Koru zaliti sa 2-3 kutlače fila, pokriti drugom korom, takođe je preliti filom, staviti poslednju koru i preliti ostatkom fila.
  • Ovako složenu tortu ostaviti da se ohladi, pa staviti u frižider. Najbolje je, napraviti je poslepodne i ostaviti preko noći u frižideru.
  • Kada se torta potpuno ohladila, prevrnuti je na tacnu za torte.
  • Ovako izgleda kada se izvadi iz šerpe.
  • Sada tortu ukrasiti po želji. Može se staviti čokoladna glazura, ali mislim da je najbolje, da se preko torte pospe kokos ili mleveni orasi, a zatim ukrasi umućenim šlagom ili slatkom pavlakom.
  • Seći po potrebi i poslužiti.

Napomene

Možda nema lepo ime, ali zato ukusom, može da parira svakoj torti, bez izuzetka. Ja je prosto obožavam, baš iz razloga što se veoma lako i brzo pravi, a toliko je ukusna i sočna, da nemam reči. Kod mene među receptima, već ima jedan recept za Šerpa tortu sa orasima, ova je sa kokosom, a tek treba da napravim treću vrstu, a to je sa plazma keksom. Do tada, uživajte uz ove dve divote.
Poslovica za danas:
-" Cena se brzo zaboravlja, a kvalitet je ono što ostaje."-