Go Back

Rolat pita

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Peciva
Kuhinja: Srpska
Keyword: Pita,testo,savijena,lisnata,sir,slana,rolat,doručak,večera,margarin

Sastojci

Testo:

  • 600 gr brašna mekog
  • 1 kockica kvasca
  • 300 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 celo jaje

Ostalo:

  • 250 gr margarina
  • 1 celo jaje za premazivanje
  • sir za filovanje rolata

Uputstvo

  • Sir izgnježditi, dodati jedno celo jaje, pa sve zajedno izmešati. Ja sam pomešala fetu i krem sir, otprilike oko 400gr sira ukupno. Rolati se takođe mogu filovati i kačkavaljem, šunkom, mogu se kombinovati dva fila, a lepa je i prazna, bez fila. Ako sir nije slan, obavezno ga posoliti.
  • U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati kašičicu šećera, promešati i ostaviti da malo krene.
  • Zatim dodati ostale sastojke, zamesiti testo i ostaviti desetak minuta da malo odmori.
  • Testo razviti u oblik pravougaonika, preko cele površine narendati hladan margarin i uviti u rolat.
  • Rolat podeliti na 4 jednaka dela.
  • Svaki deo ponovo razviti oklagijom u oblik pravougaonika i premazati ga filom od sira.
  • Ponovo uviti u rolat i staviti u pleh obložen papirom za pečenje.
  • Isto uraditi i sa ostala tri dela. Svaki premazati filom od sira, a ako volite, možete preko sira narendati šunku, pa uviti u rolat.
  • Rolate premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći na 200*C oko pola sata.
  • Pustiti da se malo prohladi, iseći na parčiće i poslužiti toplu rolat-pitu.

Napomene

Evo još jednog recepta koji me je, ništa manje nego oduševio. Rolat-pita je toliko ukusna i mekana, ma prosto se topi u ustima. Pravi se, kao što ste već pročitali, veoma brzo i lako, a kada se ispeče, jedva ćete se suzdržati da je odmah, onako vruću ne probate. I sigurna sam, da ćete kao i ja, kada je jednom napravite, praviti stalno.
Poslovica za danas:
-" Očeva dobrota premašuje visinu brda; Majčina dobrota, dublja je i od mora."-