Go Back

Kroasani rolnice

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Peciva
Kuhinja: Srpska
Keyword: kiflice, kroasani, lisnate, sir, pizza, doručak, večera, slatke, testo

Sastojci

  • 200 ml mleka
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 celo jaje
  • 180 ml jogurta
  • 50 gr omekšalog margarina
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 650 gr brašna mekog

Ostalo:

  • 200 gr margarina
  • 1 celo jaje za premazivanje
  • susam za posipanje

Uputstvo

  • U mlako mleko dodati kvasac i šećer, promešati i ostaviti desetak minut da kvasac malo nadođe.
  • Zatim dodati ostale sastojke i umesiti testo.
  • Testo podeliti na osam delova, svaki premesiti u jufku i ostaviti desetak minuta da odmori.
  • Sada svaku jufku rasklagijati u krug, premazivati ih margarinom i ređati jednu preko druge. Poslednja se ne premazuje.
  • Ovako premazane i složene jufke, rastanjiti u oblik pravougaonika, debljine oko 0,5cm.
  • Testo seći na 16 delova. Na svaki deo staviti fil po želji i uviti u rolnicu. Krajeve malo slepiti, da fil ne curi prilikom pečenja.
  • Rolnice ređati u pleh, premazati umućenim jajaetom i posuti susamom. Peći oko pola sata na 200*C.
  • Poslužiti dok su još tople.
  • Napomena: Ukoliko više volite da kroasani imaju oblik kiflica, testo rastanjiti što tanje u oblik kruga, iseći na 16 delova, filovati i uvijati u kifle. Ako hoćete slakte kroasane, smanjite količinu soli i povećajte količinu šećera, a fil zamenite nekim džemom ili kremom, na kraju pospite šećerom u prahu.

Napomene

Kiflica, kroasana i raznih drugih peciva, slatkih i slanih, nikad dosta. A svaki je na svoj način neodoljivo ukusan, pogotovo ako je pecivo vruće...Inače, ja najviše volim da radim sa testom, za mene je to nauka, a miris brašna i testa, skoro jednako fantastičan kao i miris vrućeg peciva. Ako već niste, vreme je da naučite da mesite, nije strašno verujte mi.
Poslovica za danas:
-"Sreća pomogne nekad - rad uvek."-