Go Back

Keks na mašinu

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Keks
Kuhinja: Srpska
Keyword: Keks, kolači, domaći, mast, vodenica, modla, starinski

Sastojci

  • 250 gr masti
  • 3 cela jajeta
  • 250 gr šećera
  • 2 kesice vanile
  • 800 gr brašna mekog
  • 1 kesica praška za pecivo
  • izrendana kora pola limuna

Uputstvo

  • Dobro umutiti mast i šećer, da se dobije bela, penasta smesa. Dodati izrendanu koricu limuna, vanilu i jaja i izmiksati da se smesa ujednači.
  • Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo, pa zamesiti lepo, glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
  • Za pravljenje ovog keksa, biće vam potrebna modla, koja se stavlja na vodenicu za meso.
  • Pripremiti otprilike tri pleha, obložena papirom za pečenje.
  • Vodenicu pričvrstiti za sto, a na modli odabrati oblik po želji i krenuti sa poslom. Stavljati testo u mašinu, okretati ručku i kekse, koji izlaze iz modle, seći na željenu dužinu i ređati u pleh. Za ovakvo formiranje keksa, biće vam potreba još jedna, treća ruka, pa je najbolje da za okretanje ručke na vodenici, uposlite nekog od ukućana.
  • Kada ste popunili jedan pleh, stavite ga u rernu da se peče na 200*C oko 15-20 minuta, a za to vreme, pravite kekse za drugi pleh i ne zaboravite da promenite oblik keksa na modli.
  • Pečeni keks, možete uvaljati u prah šećer, možete ga umakati u čokoladnu glazuru, celog ili samo vrhove, možete ga mazati džemom po izboru i spajati po dva...itd. Mogućnosti su zaista mnogobrojne, a sve zavisi od toga šta vaši ukućani i vi volite.

Napomene

Još nisam upoznala osobu, koja se, kad joj pomenete ovaj keks, ne seti svog detinjstva i mirisa ovog keksa. Već sam pisala o komšinici tetka Zagi, koje se setim, uvek kada pravim ovaj keks i koja mi je ulepšala detinjstvo svojim keksom. A ima i onih koji su odrasli uz moj keks i kojima sam ja ulepšala detinjstvo. Eto kako se neke stvari prenose s' kolena na koleno.
Poslovica za danas:
-" Trenutak pomoći je bolji od deset dana saosećanja."-