Go Back

Brze čokoladne štangle

Ukupno vreme20 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: kolac, čokolada, gotove, medene, korice, keks, orasi, kakao

Sastojci

  • 1 pakovanje gotovih, medenih kora
  • 300 gr šećera kristal
  • 400 ml vode
  • 200 gr margarina
  • 2 kašike kakaoa
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 300 gr mlevenog plazma keksa
  • 100 gr čokolade za kuvanje

Uputstvo

  • U šerpu sipati vodu i šećer i staviti da se kuva. Kada počne da vri, dodati kakao i margarin, i nastaviti sa kuvanjem, uz mešanje, sve dok se margarin potpuno ne istopi. Pošto se margarin istopio, kuvati još 1-2 minuta i skinuti sa ringle.
  • Dodati odmah čokoladu i mešati da se čokoalda istopi. Zatim dodati mlevene orahe, promešati, pa odmah zatim dodati i keks. Smesu dobro izmešati i ostaviti desetak minuta da se prohladi.
  • Fil podeliti otprilike na 4 dela. Na plato staviti jednu koricu i ravnomerno je premazati 1/4 fila.
  • Preko staviti drugu koricu, blago pritisnuti, pa i nju premazati filom. Tako uraditi i sa ostalim korama. Poslednja korica se premazuje kasnije, tako da je potrebno ostaviti fil sa strane za nju.
  • Preko nafilovanog kolača staviti neki drugi plato ili dasku, blago pritisnuti, (paziti da fil ne iscuri sa strane), i ostaviti da se ohladi i stegne.
  • Kada se kolač ohladio, premazati zadnju koru ostatkom fila, koji je prethodno malo zagrejan, da bi se lakše razmazao. Preko fila posuti šaku mlevenih oraha i blago utapkati.
  • Inače, možete ceo fil potrošiti na filovanje između kora, a preko poslednje kore preliti glazuru od čokolade.
  • Kolač iseći na štangle i poslužiti.

Napomene

Kolač je zaista fenomenalan. Napravi se bukvalno za 15 - 20 minuta, izuzetno mekan i ukusan, a izgleda veoma elegantno i privlačno. 
Poslovica za danas:
-" Ljubav je za jednu noć kadra i Kineski  zid sagraditi."-