Staviti vodu da provri. Dodati šećer, margarin, čokoladu i vanilu i kuvati uz stalno mešanje da se svi sastojci istope.
Na kraju dodati mleveni lešnik i mleveni keks, dobro sve izmešati i skloniti sa ringle. Smesu ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje.
Nije potrebno potpuno ohladiti, gnezda se mogu se praviti dok je smesa još topla.
Uzimati po malo smese kašičicom, napraviti kuglicu između dlanova, uvaljati je u pečeni, mleveni, lešnik i staviti na plato. Sada prstom napraviti udubljenje na kuglici i ostaviti ih da se potpuno ohlade i stegnu. Gnezda možete praviti i sa orasima, običnim ili prepečenim, svejedno je, ukusna su svakako.
Udubljenja na gnezdima možete puniti čime hoćete, recimo polovinom ili celim lešnikom, istopljenom čokoladom, možete napuniti špric nutelom ili eurokremom pa puniti udubljenja...itd. Ako u sredinu stavljate lešnik, onda to uradite odmah kada napravite kuglicu, dok se još nije ohladila i stegla, jer će kasnije da puca.
Još jedan mali savet: kada pravite testo za gnezda, bilo da su kokosova ili lešnik, najbolje je da testo pravite isključivo sa margarinom. Nećete pogrešiti ni ako uoptrebite puter, ali tada će smesa biti nekako gumasta i rastegljiva, pa ćete gnezda moći da pravite tek sutradan, kada se smesa potpuno ohladi i stegne.