Jedan list velike oblande preseći na pola, tako da se dobiju dva jednaka lista.
Suve smokve očistiti od peteljki i samleti na vodenici za meso ili u električnom secku.
U šerpu staviti šećer i sipati čašu vode, pa ušpinovati.
Dodati mlevene, suve smokve, promešati, pa odmah zatim dodati i mlevene orahe. Sve zajedno dobro pormešati pa odmah izručiti na jednu polovinu oblande.
Smesu polako i ravnomerno rastanjiti preko celog lista oblande. Poklopiti drugim listom, pa rukama blago pritisnuti, da se gornji list zalepi za smesu. Preko staviti neki plato i nečim pritisnuti, pa ostaviti da se ohladi.
Seći na štangle ili kocke i poslužiti.
Napomene
Fantastične štangle sa suvim smokva su dobro došle za svaku prigodu, a najviše se spremaju kao sitni kolači za slavu. Ukus je stvarno savršen, a spoj smokvi i oraha mu daje određenu jačinu i izaziva oduševljenje kod onoga ko ih proba.Poslovica za danas:-"Oni koji se penju stepenicama uspeha nikad se ne žale da su ostali bez daha."-