Go Back

Marmelada od pomorandže i jabuke

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Zimnica
Kuhinja: Austrijska
Keyword: marmelada, džem, pekmez, slatka, zimnica, jabuka, pomorandža

Sastojci

  • 500 gr očišćene pomorandže
  • 500 gr očišćenih jabuka
  • 500 gr želiranog šećera 2:1

Uputstvo

  • Jabuke oljuštiti i narendati na krupno.
  • Pomorandže oljuštiti i iseckati na manje komade.
  • Staviti sve zajedno u šerpu, dodati čašu vode i kuvati oko 15-20 minuta.
  • Kada su jabuke i pomorandže omekšale od kuvanja, skinuti sa ringle i ispasirati štapnim mikserom.
  • Dodati šećer i vratiti na ringlu da se kuva. Marmelada se vrlo brzo skuva, već posle 5-6 minuta kuvanja, odvojiti malo džema na tacnu i staviti u frižider da se rashladi i da se proveri gustina marmelade.
  • Vruću džem sipati u tegle, odmah zatvarati i okrenuti tegle naopkao na nekoliko minuta.
  • Želirani šećer ima da se kupi u svakom, malo većem marketu. Razmera 2:1 znači da se na 2 kg voća, sipa 1 kg želiranog šećera. Dobra strana ovog šećera je, što se džemovi sasvim brzo i lako skuvaju a gustina im bude savršena. U slučaju da ne možete da nadjete želirani, možete koristiti i običan, kristal šećer.

Napomene

Sada sam prvi put pravila džem od pomorandže u kombinaciji sa jabukom, i malo je reći da sam oduševljena. Ukus je zaista fantastičan, a i na oko je prilično privlačan. U životu valja malo izaći iz klišea i napraviti nešto novo i neobično, ja sam rešila da to uradim, upravo sa džemovima i marmeladama, a inspiracije imam sasvim dovoljno za još dosta varijanti.
Poslovica za danas:
-" Ljubav je jedina bolest od koje ne želimo ozdraviti."-