Go Back

Punjene tikvice

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Ručak
Kuhinja: Srpska
Keyword: tikvice, mleveno, meso, punjene, fil, slano, rucak

Sastojci

Fil:

  • 300 gr mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šake pirinča
  • 3-4 komada šargarepe
  • ulje, so, začin, biber

Ostalo:

  • 5 tikvica (neka budu malo veće)

Uputstvo

  • Crni luk sitno iseckati, a šargarepu izrendati na krupno, ili oboje staviti u secka i iseckati.
  • U šerpu sipati malo ulja, dodati iseckani crni luk i šargarepu i kratko izdinstati. Zatim dodati mleveno meso pa ispržiti fil do kraja.
  • Na kraju dodati opran pirinač, posoliti i začiniti po ukusu.
  • Tikvice oljuštiti i iseći na tri dela, izdubiti ih kašičicom i složiti u pekač ili vatrostalnu činiju.
  • Izdubljene tikvice napuniti filom od mlevenog mesa. Preko mesa staviti krišku krompira ili parče paradajza. Ja sam koristila polovine čeri paradajza.
  • U šerpu u kojoj se pržio fil, sipati malo ulja i zagrejati. Dodati 2 kašike brašna i jednu malu kašičicu aleve paprike, kratko propržiti pa naliti sa 2-3 litra vode. Kada provri, preliti preko tikvica i zapeći u rerni.
  • Tikvice peći oko sat vremena na 220*C.

Napomene

Vrlo interesantna ideja za jedan lep i lagan letnji ručak. Punjene tikvice možete poslužiti uz pire krompir ili kuvanu rižu, a uz dobru letnju salatu, utisak će biti kompletan.
Poslovica za danas:
-" Ne otvarajte vrata koja nećete moći da zatvorite."-