Go Back

Griz kolač sa makom

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: Griz, mak, badem, brzi, kolač

Sastojci

Testo:

  • 4 cela jajeta
  • 125 gr putera ili margarina
  • 125 gr šećera kristal
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 250 gr brašna oštro

Fil:

  • 1 litar mleka
  • 250 gr maka mlevenog
  • 1 celo jaje
  • 170 gr šećera kristal
  • 170 gr griza
  • 1 kašika putera ili margarina
  • 2 kesice vanile
  • 50 gr seckanih badema

Uputstvo

  • Umutiti penasto puter sa šećerom. Dodati jaja sve vreme muteći. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo i još jednom sve izmiksati.
  • Testo sipati u podmazan hleb, dimenzija 20 x 30 cm i ostaviti da odstoji dok fil ne bude gotov.
  • U vanglu sipati mak, dodati jedno jaje i izmešati.
  • U šerpu sipati mleko, puter i šećer i kada provri dodati griz i kuvati par minuta da se griz skuva.
  • U skuvan griz dodati smesu od maka, vanilu i bademe i dobro izmešati. Ko voli, može da stavi stotinak grama suvog grožđa u fil.
  • Kašikom vaditi fil i rasporediti preko testa. Možda vam se učini da je fila previše, ali neka vas to ne brine, slobodno ceo fil rasporedite preko testa.
  • Kolač peći oko pola sata na 200*C. Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu, iseći na kocke i poslužiti.

Napomene

Imam utisak da mak ili volite ili ne, sredine nema. Ja ga prosto obožavam i zato mi je svaki kolač sa makom predivan, baš kao i ovaj. Lagan, brz, sočan, mekan, nije previše sladak i prosto preukusan. Jednostavno ga morate probati.
Poslovica za danas:
-" Jastuk je najbolji savetnik:"-