U posudu sipati toplu vodu, šećer i kvasac, promešati i pustiti da se kvasac aktivira.
Kada je kvasac krenuo, dodati maslinovo ulje, so i brašno, i varjačom umesiti testo.
Iako je testo mekano i lepljivo, nije potrebno dodavati više brašna. Kao što rekoh, lepo sve zamesiti varjačom, pokriti i ostaviti oko 45 minuta da testo nadođe.
Tepsiju dimenzija 20 x 30 cm, dobro podmazati maslinovim uljem.
Nadošlo testo izručiti u pleh. Preko testa sipati 2-3 kašike maslinovog ulja, pa prstima pritiskati testo da se raširi preko celog dna tepsije i da se dobiju udubljenja na testu.
Preko testa preliti još 1-2 kašike maslinovog ulja i krenuti sa ukrašavanjem.
Fokaču možete ukrasiti kako god vi želite. Ja sam se odlučila za komadiće maslina, svežu papriku raznih boja, čeri paradajz i par vrsta začina. Vi možete dodati mladi ili stari luk, peršun, šparglu i naravno začine i začinsko bilje po vašem ukusu.
Ukrašenu fokaču ostaviti 20 minuta da odstoji, taman dok se rerna zagreje.
Rernu zagrejati na 250*C, zatim smanjiti na 220*C, ubaciti pleh i peći oko 30 minuta.
Pečenu fokaču ostaviti desetak minuta da odstoji, pa poslužiti dok je topla.