Go Back

Fokača

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Hleb
Kuhinja: Italian
Keyword: hleb, masline, ulje, italijanski, testo

Sastojci

  • 400 gr brašna mekog
  • 10 gr soli
  • 1 kesica suvog kvasca (može i 1/2 kockice svežeg kvasca)
  • 250 ml tople vode
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera
  • povrće raznih boja za ukrašavanje
  • 5-6 kašika maslinovog ulja

Uputstvo

  • U posudu sipati toplu vodu, šećer i kvasac, promešati i pustiti da se kvasac aktivira.
  • Kada je kvasac krenuo, dodati maslinovo ulje, so i brašno, i varjačom umesiti testo.
  • Iako je testo mekano i lepljivo, nije potrebno dodavati više brašna. Kao što rekoh, lepo sve zamesiti varjačom, pokriti i ostaviti oko 45 minuta da testo nadođe.
  • Tepsiju dimenzija 20 x 30 cm, dobro podmazati maslinovim uljem.
  • Nadošlo testo izručiti u pleh. Preko testa sipati 2-3 kašike maslinovog ulja, pa prstima pritiskati testo da se raširi preko celog dna tepsije i da se dobiju udubljenja na testu.
  • Preko testa preliti još 1-2 kašike maslinovog ulja i krenuti sa ukrašavanjem.
  • Fokaču možete ukrasiti kako god vi želite. Ja sam se odlučila za komadiće maslina, svežu papriku raznih boja, čeri paradajz i par vrsta začina. Vi možete dodati mladi ili stari luk, peršun, šparglu i naravno začine i začinsko bilje po vašem ukusu.
  • Ukrašenu fokaču ostaviti 20 minuta da odstoji, taman dok se rerna zagreje.
  • Rernu zagrejati na 250*C, zatim smanjiti na 220*C, ubaciti pleh i peći oko 30 minuta.
  • Pečenu fokaču ostaviti desetak minuta da odstoji, pa poslužiti dok je topla.

Napomene

Fokača je vrsta italijanskog pljosnatog hleba, po stilu i teksturi vrlo sličan pizzi. Pored toga što je fantastičnog ukusa, dobra strana je, što se veoma lako i brzo pravi, a pri tom možete da pustite mašti na volju i da se "igrate"dok smišljate prilog kojim ćete ukrasiti vašu Fokaču. Ne smete ni slučajno sebe lišiti ovog užitka.
Poslovica za danas:
-" Bolje je pojesti koricu hleba u miru nego pun sto hrane uz brigu."-