Keyword: Keks, badem, hrskavi, puter, maslac, grčki
Sastojci
2šoljiceputera
1šoljicašećera u prahu
1celojaje
1/4kašičicesode bikarbone
1/2šoljice bademaoljuštenog i iseckanog na krupno
5šoljicabrašnamekog
prstohvat soli
Uputstvo
Puter istopiti i sipati u vanglicu. Dodati sve ostale sastojke i zamesiti lepo, glatko testo.
Od testa kidati loptice, pa ih rolati između dlanova, da se dobije obla traka. Sada od dobijene trake napraviti oblik slova U ili slova S. Nećete pogrešiti ni ako ih ostavite u obliku loptice.
Ovako dobijeni keks ređati u pleh i peći dok sasvim blago ne porumene. Treba da ostanu više bele.
Vruće kekse odmah uvaljati u prah šećer ili umakati u glazuru od čokolade.
Kurabjedes ili Grčke gurabije se po originalnom receptu prave sa puterom od kozijeg mleka. Ja lično ne volim kozije mleko ali sam probala ove gurabije napravljene u originalu i verujte mi, da nisam lepši keks u mom životu jela. Puter od kozijeg mleka se teško nalazi a pakovan je u staklene teglice, pa ukoliko imate sreće da ga nađete, nemojte propustiti šansu da ga kupite i napravite ovaj keks.
Napomene
Evo kreće polako hladnije vreme, bliži se i zima i novogodišnji i Božićni praznici, pa iskoristite da napravite jedan lep i ukusan keks, i obradujte svoje ukućane. A da ne pominjem miris koji se širi kućom kada je keks u rerni. Napravite i uživajte.Poslovica za danas:-" Ukradene stvari nas ne obogaćuju!"-