Go Back

Paprika u paradajzu

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Zimnica
Kuhinja: Srpska
Keyword: Paprika, paradajz, zimnica, salata, tegla

Sastojci

  • 1,5 kg paprike po izboru
  • 1,5 kg paradajza
  • 200 ml ulja
  • 2 kašike soli
  • 80 gr šećera
  • 2 kašike sirćeta
  • beli luk i peršun

Uputstvo

  • Papriku oprati, iseckati na tanke kolutove i ostaviti sa strane.
  • Paradajz oprati, iseckati na kockice i sipati u jednu veću šerpu. Dodati ulje, so, šećer i sirće.
  • Beli luk iseckati na sitno ili izrendati i takođe ubaciti u paradajz, zajedno sa iseckanim peršunom. Količinu belog luka i peršuna odredite sami po ukusu, a ukoliko ne volite, može i bez.
  • Šerpu staviti na ringlu i kuvati 15 minuta od trenutka kada provri.
  • Posle 15 minuta ubaciti parpike, izmešati da se sastojci sjedine i odmah puniti tegle.
  • Napunjene tegle poređati u zagrejanu rernu na desetak minuta, da se zapeče. Isključiti rernu i ostaviti da se tegle potpuno ohlade.
  • Ohlađene tegle zatvoriti metalnim zatvaračem i odložiti u špajz.
  • Jednu teglu ipak ostavite otvorenu i pravac na sto za ručak.

Napomene

Nećete moći da prestanete da jedete ovu salatu. Ja sam napravila jednu meru i već smo je pojeli, za vikend pravim još jednu i iskreno se nadam da će ostati nešto na polici za zimu...ili možda da napravim duplu meru, ionako se pravi brzo i lako. Probajte obavezno, nećete se pokajati.
Poslovica za danas:
-" Ako hoćeš da jedeš velikom kašikom, uzmi veliku motiku."-