Go Back

Kompot od šljiva

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kompoti
Kuhinja: Srpska
Keyword: Kompot, šljive, pasterizacija, slatka, zimnica

Sastojci

  • šljive
  • šećer
  • voda

Uputstvo

  • Šljive dobro oprati i poređati u teglu.
  • Šljive se mogu stavljati cele u teglu, a možete ih prepoloviti, izvaditi košticu i složiti u teglu, ravnim delom ka dnu.
  • Kada je tegla puna, preko šljiva posuti pet kašika šećera. Ovo je mera za veliku teglu od 750 gr. Ja sam šljive ređala u manje tegle od 450gr, pa sam posipala sa po tri ravne kašike šećera.
  • Sada teglu naliti običnom, hladnom vodom do vrha i zatvoriti originalnim, metalnim zatvaračem.
  • Kada su sve tegle spremne, poređati ih u veću šerpu. U šerpu sipati vodu i staviti da se kuva.
  • Kada voda u šerpi provri, kuvati ukupno 15 minuta, zatim isključiti ringlu i ostaviti tegle u šerpi i u vrućoj vodi, dok se potpuno ne ohladi.
  • Ohlađene tegle izvaditi, obrisati i odložiti u špajz na policu.

Napomene

Ovaj kompot možete praviti od svakog voća, koje vam padne na pamet, a može se koristiti za jelo ili za pravljenje kolača. Po mom mišljenju, voće je mnogo lepše pasterizovano nego smrznuto...probajte ovaj način ostavljanja voća za zimu i imaćete jednu veoma ukusnu i zdravu poslasticu u vreme hladnih zimskih dana.
Poslovica za danas:
-" U vreme sejanja uči, u vreme žetve uči druge, u vreme zime uživaj."-