Go Back

Vazdušaste lepinje sa belim lukom

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Hleb
Kuhinja: Austrijska
Keyword: Pogačice, lepinje, beli, luk, začini, pecivo, testo, hleb

Sastojci

Testo:

  • 250 ml mleka
  • 400 gr brašna mekog
  • 1/2 kockice kvasca
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1/2 kašičice soli

Ostalo:

  • 100 gr kačkavalja ili nekog drugog sira rendanog
  • 100 gr putera ili margarina
  • 4-5 čenova belog luka
  • vlašac i peršun sitno iseckani
  • 1 žumance

Uputstvo

  • Beli luk, peršun i vlašac sitno iseckati i pomešati sa odmeklim puterom. Ko voli, može da doda i drugo začinsko bilje ili da vlašac i peršun zameni nečim drugim, sve zavisi od ukusa i šta ko voli.
  • Zamesiti testo od gore navedenih sastojaka. Ne dozvoliti da testo narasta, već ga odmah podeliti na 9 jednakih delova. Svaki deo teži po, otprilike 80gr.
  • Sada svaki deo rastanjiti između dlanova, u sredinu staviti malo rendanog kačkavalja, pola kašičice mešavine putera i belog luka, zatvoriti i formirati lepinjicu.
  • Lepinjice složiti u tepsiju prečnika 26cm, pokriti krpom i ostaviti da narastu.
  • Kada su narasle, uzeti jednu čašu, nauljiti joj dno i njime, na svakoj lepinjici napraviti udubljenje.
  • U svako udubljenje stavljati puter sa belim lukom i potrošiti svu preostalu količinu.
  • Žumancetom premazati lepinjice i ostaviti desetak minuta da još malo narastu, taman dok se rerna zagreje.
  • Peći na 200*C oko 10-15 minuta. Pečenu izvaditi iz tepsije i ostaviti da se malo prohladi, pa poslužiti.

Napomene

Evo recepta za fantastične, mirisne i ukusne lepinjice. Skoro nisam neko pecivo, brže i lakše napravila, a da me toliko oduševi bukvalno sve kod njega. Miriše kao duša, mekano kao pamuk, ukusno kao san, a prosto kao pasulj. Pisala bih još, ali mislim da ste već otišli da ga pravite.
Poslovica za danas:
-" Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo naši stalni interesi."-