Go Back

Cimet kolač sa grizom

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: kolaci, cimet, dzem, štangle, griz, socan, mekan

Sastojci

Kore:

  • 6 celih jaja
  • 300 gr šećera kristal
  • 400 ml mleka
  • 400 ml ulja
  • 360 gr brašna mekog
  • 2 kesice vanile
  • 2 kesice praška za pecivo
  • 50 gr oraha mlevenih
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašičice cimeta

Fil:

  • 1 litar mleka
  • 200 gr šećera kristal
  • 200 gr griza
  • 250 gr putera ili margarina

Ostalo:

  • 4-6 kašika džema od kajsija

Uputstvo

  • Mikserom umutiti jaja sa šećerom u finu kremastu smesu. Dodati mleko i ulje pa još jednom izmiksati. Na kraju ubaciti brašno pomešano sa praškom za pecivo i ponovo umutiti u glatku smesu bez grudvica.
  • Ovako dobijenu smesu, podeliti na dva dela.
  • Podmazati ili obložiti papirom za pečenje, veliki pleh od šporeta, pa u njega izručiti jednu polovinu smese i ispeći žutu koru.
  • U drugi deo smese dodati orahe, kakao i cimet, dobro sve izmešati i od ove smese ispeći braon koru.
  • Tek sada, kada su obe kore ispečene, skuvati fil. Staviti mleko sa šećerom da provri, pa dodati griz i skuvati do kraja, odnosno dok se ne zgusne.
  • Kada je griz skuvan, skinuti sa ringle pa dodati puter i dobro sve izmešati, da se puter istopi i sjedini sa grizom. Odmah filovati dok je griz još vruć i dok se ne stegne.
  • Na jedan plato staviti braon koru, premazati je sa 2-3 kašike džema po ukusu, ja sam koristila od kajsije.
  • Preko toga izručiti jednu polovinu fila od griza, pa razmazati preko cele kore. Staviti žutu koru preko i rukama blago pritisnuti, da kora lepo legne. Sada ponoviti postupak. Premazati džemom i preko izručiti drugu polovinu fila od griza pa razmazati preko cele kore.
  • Ovako nafilovan i gotov kolač posuti mlevenim orasima ili nečim drugim, po vašem izboru.
  • Kada se ohladi i stegne, seći na štangle ili kocke i poslužiti.

Napomene

Kolač je fantastičan, ali bukvalno. Da budem iskrena, kada sam dobila ovaj recept, mislila sam da je previše jednostavan i da nema nikakav poseban ukus, osim toga što je sladak. Međutim, kada sam ga napravila prvi put, shvatila sam da  sam se ogrešila o njega. Kolač je izdašan, mekan, sočan a o ukusu da ne pričam. Interesantno je i to, da kod ovog kolača možete da pustite mašti na volju i da dodajete ukuse po želji, bademe ili lešnike, struganu koru od pomorandže ili limuna...itd, uostalom, na posao i uverite se sami
Poslovica za danas:
-" Od hodanja nešto, ali od sedenja baš ništa."-