Go Back

Slatko od crvenih ribizli

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Slatko
Kuhinja: Srpska
Keyword: slatko, posluženje, ribizle

Sastojci

  • 1 kg crvenih ribizli
  • 1 kg šećera
  • 1 čaša vode

Uputstvo

  • Ribizle obrati sa grozda i oprati.
  • U jednu veću šerpu sipati šećer i vodu, pa staviti da provri. Pustiti samo par sekundi da šećer vri, pa odmah ubaciti ribizle.
  • Šerpu protresti da bi se ribizle rasporedile. Kašikom skidati penu.
  • Kuvati otrpilike 20 minuta. Slatko se brzo skuva, a ima svojstvo želiranja, tako da treba paziti da se ne prekuva.
  • Da li je slatko skuvano, najbolje je proveriti tako, što se 1-2 kašičice slatka stavi na tacnicu, pa u frižider na hlađenje. Kada se ohladilo, kašičicom proveriti gustinu.
  • Skuvano slatko skloniti sa ringle. Protresti šerpu, pa pokupiti preostalu penu sa vrha. Kuhinjsku krpu pokvasiti, dobro ocediti, pokriti šerpu i ostaviti da se skroz ohladi.
  • Ohlađeno slatko sipati u tegle i zatvoriti zatvaračem ili celofanom.

Napomene

Znam ja da se ribizle ne nalaze baš lako, i da nisu ni jeftine, ali znam i to, koliko je ovo slatko lepo i ukuso, zato priuštite sebi i ukućanima makar par malih teglica. A zamislite dođu vam gosti, a vi lepo uzmete neki lep Dekupaž poslužavnik, stavite činijicu sa slatkim, čaše sa vodom i iznesete pred njih...verujte mi na reč, neće izostati ni iznenađenje ni oduševljenje.
Poslovica za danas:
-" Samo dve sile ujedinjuju ljude - strah i interes."-